Sobota, 20. dubna 2024

První výsledky hodnocení látek - pro 32 látek je potřeba předložit další informace

První výsledky hodnocení látek - pro 32 látek je potřeba předložit další informace

Členské státy hodnotily 36 látek zařazených do průběžného akčního plánu Společenství (CoRAP) pro rok 2012. Pro 4 látky bylo hodnocení uzavřeno, pro ostatní látky požadují hodnotící členské státy předložení dalších informací (zveřejněno ECHA 6. 3. 2013).

Chemické látky zařazené do plánu CoRAP jsou předmětem hodnocení podle nařízení REACH. Pro první rok tříletého plánu členské státy odsouhlasily hodnocení 36 látek. Konečný termín pro předložení výsledků hodnocení agentuře ECHA byl 28. 2. 2013.

Ve 32 případech se hodnotící členský stát rozhodl požádat žadatele o registraci o další informace. Požadavky jsou předloženy jako návrh rozhodnutí a měly by vzít v úvahu všechna nebezpečí a informace o expozici, které jsou nezbytné k vyjasnění všech obav identifikovaných v průběhu hodnocení. Žadatelé o registraci naleznou na webových stránkách ECHA seznam látek, které jsou předmětem dalšího rozhodování. Hodnotící členské státy budou zkoumat všechny komentáře, které od registrujících obdrží.

ECHA jako koordinátor bude ve dvou fázích odesílat návrhy rozhodnutí registrujícím k jejich vyjádření. Konečné datum pro odeslání návrhů rozhodnutí prostřednictvím REACH-IT je buď 20. 3. 2013 nebo 4. 4. 2013. Nejdříve budou odeslány návrhy rozhodnutí samostatným žadatelům o registraci a v dalším termínu skupinám žadatelů o registraci. Pokud připadá na jednu látku skupina žadatelů, měly by se tito žadatelé dohodnout na společném a jednotném vyjádření k návrhu rozhodnutí. Žadatelé o registraci mají 30 dní na vyjádření k navrženým požadavkům, které jsou v návrhu rozhodnutí specifikovány.

Ve čtyřech případech hodnotící státy nežádaly o další informace, protože podezření k obavám již bylo prostřednictvím dostupných informací objasněno. K níže uvedeným látkám zveřejní ECHA na svých stránkách závěrečné dokumenty členských států:

  • Ethylene oxide, EC 200-849-9, CAS 75-21-8 (MS Rakousko)
  • Tributyl phosphate, EC 204-800-2, CAS 126-73-8 (MS Maďarsko)
  • M-Tolylidene diisocyanate, EC 247-722-4, CAS 26471-62-5 (MS Polsko)
  • Toluene, EC 203-625-9, CAS 108-88-3 (MS Finsko).

Koncem března zveřejní ECHA aktualizovaný plán CoRAP pro období 2013 - 2015. Od tohoto data začne další kolo hodnocení látek zařazených pro rok 2013.

Další informace:

Internetová stránka, která se týká hodnocení

Tipy pro žadatele o registraci a následné uživatele

Plán CoRAP

Otázky a odpovědi, které se týkají CoRAP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů