Pátek, 29. března 2024

EU Tribunál potvrdil hodnocení perzistentních, bioakumulativních a toxických (PBT) látek ECHA

EU Tribunál potvrdil hodnocení perzistentních, bioakumulativních a toxických (PBT) látek ECHA

EU Tribunál potvrdil postup Agentury ECHA při identifikaci PBT a vPvB látek jako látek vzbuzujících mimořádné obavy (zveřejněno ECHA dne 8.3.2013).

Tribunál (sedmý rozšířený senát) svými rozsudky potvrdil postup Agentury při identifikaci UVCB1) látek i dalších vícesložkových látek jako PBT2) nebo vPvB3) na základě obsahu jejich složek (s vlastnostmi PBT nebo vPvB) v koncentraci 0,1 % nebo více, jako platný podle práva. Tribunál také potvrdil, že rozhodnutí ECHA byla přiměřená a neodporovala principu stejného zacházení.

Tribunál dále rozhodl, aby poté, co ECHA identifikovala látky s vlastnostmi PBT a PvBv, byly od dodavatelů těchto látek legálně požadovány aktualizace jejich bezpečnostních listů doplněných o tyto vlastnosti.

Všichni registranti těchto látek budou rovněž muset aktualizovat své zprávy o chemické bezpečnosti a doplnit je o tyto informace.

Je nutno vzít na vědomí, že v souladu s nařízením REACH společnosti, které již vyhodnotily ve svých zprávách o chemické bezpečnosti, že látka splňuje kritéria jako PBT/vPvB, jsou povinny aktualizovat své bezpečnostní listy doplněním o tyto informace, i když ECHA ještě dosud formálně neidentifikovala takové látky jako PBT/PvBv a nezahrnula je do Kandidátského seznamu látek vzbuzujících mimořádné obavy.

Rozhodnutí se vztahuje na žaloby podané některými společnostmi k Tribunálu proti rozhodnutím ECHA, která identifikovala anthracenový olej, anthracenový olej (s nízkým obsahem anthracenu), anthracenový olej (anthracenová pasta) a černouhelný dehet, dehtová smola, vysokoteplotní jako látky PBT a/nebo vPvB a zahrnula je do Kandidátského seznamu látek vzbuzujících mimořádné obavy.

ECHA považuje tato rozhodnutí za jasné připomenutí registrantům, že ve svých hodnoceních chemické bezpečnosti látek UVCB a dalších vícesložkových látek, musí identifikovat a brát do úvahy vlastnosti složek těchto látek.

1) neznámé nebo proměnlivé složení, nebo biologického původu

2) persistentní, bioakumulativní a toxické látky

3) velmi persistentní a velmi bioakumulativní látky

Další informace

Case law of the EU Court of Justice

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů