Úterý, 16. dubna 2024

Jak postupovat při ekologické likvidaci autovraku

Jak postupovat při ekologické likvidaci autovraku

Nepojízdných vraků aut se v ulicích, garážích a zahradách povaluje stále poměrně mnoho. Nechat autovrak ekologicky zlikvidovat je přitom docela snadné. Navíc za něj můžete dostat i menší finanční odměnu.

Zařízení oprávněných k výkupu a sběru autovraků je na našem území kolem 450. Obvykle se jedná o sběrny kovového odpadu či vrakoviště. Pokud nevíte, kde se takové zařízení ve vašem okolí nachází, můžete se podívat na aktualizovaný seznam na stránkách ministerstva životního prostředí. Kompletní seznam lze jednoduše filtrovat podle místa bydliště. "Před odevzdáním autovraku by se měl každý ujistit, zda je zařízení nositelem platného oprávnění. Odevzdáním autovraku neoprávněným osobám totiž riskuje pokutu ve výši až 20 tis. Kč," upozornil Jakub Pyšný z kovošrotu Alfa šrot, který vykupuje a ekologicky likviduje autovraky.

Než autovrak předáte k ekologické likvidaci, musíte si nachystat potřebné doklady. Základem je platný občanský průkaz či jiný doklad totožnosti a originál velkého technického průkazu. Právnické osoby musí předložit i výpis z obchodního rejstříku. Likvidujete-li vozidlo z pozůstalosti, nesmí vám chybět rozhodnutí o dědictví. A zbavujete-li vraku a nejste jeho majitelem, musíte rovněž předložit plnou moc k likvidaci vozidla.

Při předání vozu na příslušné provozovně musíte obdržet protokol o ekologické likvidaci. Bez něho byste totiž nemohli nechat vůz vyřadit z Centrálního registru vozidel. Potvrzení vám provozovnavystaví bezplatně. Podmínkou je shoda údajů v technickém průkaze s identifikačními čísly vozidla (VIN). Zároveň autovraku nesmí chybět některé důležité součásti, jako je kompletní karoserie a motor. V opačném případě vám může provozovatel účtovat za vystavení potvrzení poplatek dle svého platného ceníku.

FINANČNÍ PODMÍNKY

Finanční podmínky pro převzetí autovraku se liší podle provozovny. Zatímco někdy si za převzetí vašeho vozu připlatíte, jinde za něj dostanete finanční odměnu. Pro vyplacení odměny většinou hraje rozhodující roli fakt, zda je vůz kompletní. "Za předání autovraku se všemi potřebnými náležitostmi vyplácíme částku 1000 Kč. Pokud zákazníci autovrak nedovezou na naši provozovnu sami, ale využijí našeho odtahu, dostanou odměnu 800 Kč," sdělil Jakub Pyšný ze společnosti Alfa šrot.

Poslední krokem v likvidaci vyřazeného vozidla je návštěva dopravního odboru na příslušném obecním úřadu s rozšířenou působností. Automobil je totiž nutné trvale vyřadit z registru vozidel. S sebou vezměte průkaz totožnosti, technický průkaz a doklad o ekologické likvidaci. Odevzdat musíte i osvědčení o registraci a tabulky registrační značky. Po vyplnění žádosti o vyřazení vozidla vám požadavek obvykle vyřídí na počkání. Pak už vám jen udělí záznam do technického průkazu o výmazu z registru, a tím pro vás celý proces končí.

Zdroj: EKOnoviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů