Čtvrtek, 28. března 2024

Na domácí čistírny odpadních vod přidá Česká Lípa až 100.000 Kč

Na domácí čistírny odpadních vod přidá Česká Lípa až 100.000 Kč

Českolipská radnice přispěje na vybudování domácích čistíren odpadních vod majitelům domů v nedalekých Častolovicích. Každému zaplatí 85 procent nákladů, maximálně však 100.000 korun. Novinářům to dnes řekla starostka čtyřicetitisícového města Hana Moudrá (ODS).

"Jde o pilotní projekt. Pokud se osvědčí, chceme ho rozšířit do dalších přidružených obcí, které patří pod město a nemají vybudovanou kanalizaci, například pro Dobranov," uvedla starostka.

Radnice původně plánovala pro Častolovice postavit kanalizaci, bylo by to ale neúměrně drahé, navíc by město pro malou obec jen těžko hledalo provozovatele. Vybudování kanalizace pro obec vzdálenou asi tři kilometry od České Lípy by stálo 50 milionů korun, na domovní čistírny vydá radnice maximálně pět milionů korun. "Mělo by se to týkat asi 50 domů," upřesnila Moudrá.

Podmínkami pro přidělení dotace jsou trvalý pobyt na území města, být majitelem nemovitosti a žadatel nesmí mít žádné dluhy vůči radnici. Žádosti budou na městě přijímat ve třech termínech, do konce června, konce září a konce letošního roku. Dotace od města by mohla pokrýt většinu nákladů, podle zjištění města vybudování domácí čistírny vyjde na 70.000 až 150.000 korun.

Na severu Čech obdobné řešení předloni použili v Mšeném-lázních na Litoměřicku. Postavit kanalizaci do všech vesnic připojených k obci by stálo asi 120 milionů korun, a tak vybudovali jen jeden pětikilometrový kanalizační výtlak do Podbradce za devět milionů. Odpad z domovních jímek k němu vozí obecní fekální vůz. Odlišné řešení zvolili v Jablonci nad Nisou. Radnice se letos rozhodla výstavbu malých čistíren v okrajových částech města podpořit půjčkami z městského Fondu na zlepšení úrovně bydlení. Na letošní rok jsou ve fondu připraveny čtyři miliony korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů