Pátek, 19. dubna 2024

Sněmovna podpořila snížení poplatků za zábor půdy pro firmy

Sněmovna podpořila snížení poplatků za zábor půdy pro firmy

Poplatky za zábor zemědělské půdy pro rozšíření průmyslových zón se možná sníží na úroveň platnou před třemi lety. Počítá s tím novela senátorů ODS a ČSSD, kterou dnes Sněmovna v prvním kole projednávání podpořila. Rozhodla tak přes výhrady ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS). Novelu před dalším schvalováním projednají sněmovní výbory.

Snížení poplatků, které žádal mimo jiné Svaz měst a obcí, je podle tvůrců novely o ochraně zemědělského půdního fondu v souladu s chystanou obsáhlejší úpravou Chalupova ministerstva. Ministr na ni poukázal s tím, že prošla připomínkovým řízením nejen na ministerstvech, ale i například s obcemi a městy. Senátní návrh ale podle Chalupy v sobě skrývá mnohá rizika.

Místopředseda výboru pro životní prostředí Bořivoj Šarapatka (TOP 09) neúspěšně navrhl zamítnout novelu již v prvním čtení. Podpořil ho poslanec KSČM Josef Šenfeld, podle něhož novela "neřeší trvalý úbytek nejkvalitnějších půd". Jan Čechlovský (ODS) naopak novelu podpořil. Jako příklad uvedl případ ze svého kraje, kdy poplatek za odvod půdy určené pro výstavbu cyklostezky stál s nadsázkou téměř tolik, co cyklostezka sama.
Poplatek by se měl podle předlohy snížit na úroveň před přijetím zákona, kterým byl zvýšen podle typu půd na dvou až devítinásobek. Zvýšení bylo reakcí na překotnou výstavbu fotovoltaických elektráren na zemědělské půdě. Fotovoltaický boom byl ale mezitím omezen jinými nástroji, uvedli autoři novely v čele s Veronikou Vrecionovou (ODS). Senátorka uvedla, že díky příliš vysokým poplatkům stát na nich podle údajů z loňského léta dostal jen asi 35 milionů korun místo očekávaných 1,7 miliardy korun.

Senátoři proto navrhli, aby se v případě rozšiřování průmyslových zón poplatky nenásobily koeficienty za ochranu vodních zdrojů. Podmínkou ale bude, že pozemky budou tvořit souvislou plochu a jejich vynětí bude v souladu platným územním nebo regulačním plánem. Senátoři návrh předložili také kvůli zpoždění s přípravou rozsáhlejší ministerské změny zákona o ochraně zemědělského půdního fondu.

Novela by měla také zrušit poplatky za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu kvůli stavbě silnic, plynovodů a elektrického vedení. Senátoři změnu zdůvodňují tím, že poplatky představují mnohdy zatížení veřejných rozpočtů a jsou často jen neúčelným "přehazováním" finančních prostředků mezi veřejnými finančními zdroji.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů