Čtvrtek, 28. března 2024

V areálu Parama v Kolíně unikl čpavek, lidé neměli větrat

V areálu Parama v Kolíně unikl čpavek, lidé neměli větrat

V areálu výrobce olejů Paramo v Kolíně dnes ráno unikl čpavek. Mimo halu se dostalo jen nepatrné množství, pozdější měření ve městě jeho přítomnost v ovzduší nepotvrdila. Lidé byli přesto vyzýváni, aby raději nevětrali, řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Při zásahu podle ní nebyl nikdo zraněn.

Událost byla hlášena po 07:00. "Šlo o únik čpavku pod těsněním na přírubě vedení. Uzavřeli nějaké potrubí, takže to zachytili ještě v zárodku a bez poškození zdraví," uvedla mluvčí kolínské policie Věra Žídková. Látka musela být poté přečerpána. Evakuace podle mluvčí nebyla nutná, lidé z haly sami odešli. Mikuláš Duda z tiskového oddělení Parama uvedl, že byla preventivně evakuována administrativní budova.

Podle Kostkové na místě zasahovali profesionální i podnikoví hasiči v ochranných oděvech a specialisté z chemické laboratoře v Kamenici. Uniklý čpavek v hale zkrápěli a kontaminovanou vodu odsávali. V areálu také rozmístili monitorovací zařízení, mimo halu ale naměřili jen velice nepatrné množství.

"Přesto byli lidé z preventivních důvodů upozorněni, aby nevětrali a zbytečně nevycházeli," řekla Kostková. Experti poté ještě ověřovali, zda čpavek neunikl do okolí závodu. "Chemická laboratoř ve městě prováděla měření - všechna byla negativní," dodala mluvčí.

Firma podle Dudy o situaci informovala veškeré instituce. "Okolnosti, za kterých došlo k úniku, jsou v současné době předmětem šetření," uvedl.

Místní se o úniku čpavku dozvěděli z amplionů městského rozhlasu. Těm, kteří nebydlí v jejich doslechu, ale nikdo vědět nedal. "Volala nám až příbuzná, která bydlí na druhém konci města," řekla ČTK žena, která bydlí několik stovek metrů od areálu Parama.

Paramo vyrábí oleje, maziva, asfalty a asfaltové výrobky. Někdejší Koramo Kolín je součástí pardubické rafinerie Paramo od roku 2003.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů