Úterý, 19. března 2024

Nerostné bohatství Egypta

Nerostné bohatství Egypta

Petrochemie

Podle výzkumů provedených v roce 2012 má Egypt zásoby ropy v objemu 4.3 mld barelů (ke konci roku 2011), což odpovídá 16ti letů těžby v současném rozsahu.

Zásoby zemního plynu byly vyčísleny na 2.19 trilionů m3, to je 35.7 současné produkce, která činí 61.26 mld m3 ročně.

Zemní plyn

Pokles produkce ropy v minulém období byl kompenzován rychlým rozvojem odvětví na těžbu a zpracování zemního plynu pro domácí spotřebu i pro export. Během posledních deseti let se Egypt stal významným producentem zemního plynu a strategickým dodavatelem této suroviny pro evropské partnery. Jedná se o export realizovaný prostřednictvím existujících plynovodů nebo ve formě zkapalňovaného plynu (LNG), který je dopravován k zákazníkům lodní cestou. Rostoucí domácí poptávka nicméně přiměla egyptskou vládu k omezení rozvoje vývozu zemního plynu do zahraničí a posílila snahy vlády o přilákání nových investorů do hledání a zpracování nových zdrojů této suroviny.

Hlavní dovozci egyptského plynu (mld m3, data za rok 2010)

Španělsko 2.62
Jordánsko 2.52
Izrael 2.10
USA 2.07
Jižní Korea 0.98
Francie 0.73
Itálie 0.72
Sýrie 0.69
Japonsko 0.57

Na domácí spotřebě zemního plynu má největší podíl sektor výroby elektrické energie (s podílem 55%), následovaná průmyslovou výrobou (se spotřebou 30%) z celkového objemu. Egyptské domácnosti a auta na zemní plyn spotřebovali 3% zemního plynu dodávaného na domácí trh.

Objem exportu zemního plynu v roce 2011/12 dosáhl výše 11,64 mld. m3. Zemní plyn byl ze 70% exportován ve formě zkapalněného zemního plynu, přičemž 30% exportu se uskutečnilo přes plynovod Arab Gas Pipeline (Libanon, Sýrie, Jordánsko a Izrael).

Egypt disponuje zhruba 1% celosvětových zásob. Pro porovnání, rezervy zemního plynu Qataru dosahují podle odhadu odborníků hodnotu 27.754,2 mld. m3, Iránu 31.152,6 mld. m3 a Ruska 67.969,3 mld. m3. (Egypt 2.195,2 mld m3)

Těžba ropy

Těžba ropy dosáhla svého vrcholu v roce 1996 při objemu denní těžby téměř 935.000 barelů (bbl/d). V současnosti je výkonnost těžby asi 709.600 barelů za den. Egyptská potřeba je mírně vyšší než produkce a proto také importuje tuto surovinu pro pokrytí domácí poptávky. Egypt má významné kapacity na zpracování ropy a protože objem rafinérských kapacit nyní převyšuje domácí poptávku, jsou využívány ke zpracování importované surové ropy a výsledný produkt je v zápětí znovu exportován.

V současnosti je egyptský rafinérský průmysl schopen zpracovat celkem 975.000 bbl/d. Největší rafinérkou v zemi je El-Nasr Petroleum Company (kapacita 146300 bbl/d). Vláda má zájem o další modernizaci a rozšíření výrobního programu a o navýšení rafinérských kapacit země o více než 600.000 bbl/d do roku 2016.

Kromě využívání ropy na výrobu elektrické energie (k výrobě 45% veškeré elektrické energie v zemi je použita ropa jako základní vstupní surovina) neustále roste domácí poptávka po ropných produktech. Egyptská vláda uvažuje o snížení subvencí na pohonné hmoty, respektive o zefektivnění rozdělování těchto subvencí s cílem dosáhnout snížení spotřeby pohonných hmot. Jedná se ale o politicky velice citlivé téma, které bude obtížné plně realizovat. Roste sice využívání stlačeného zemního plynu jako paliva pro motorová vozidla, ale zemní plyn je rovněž dotován a rostoucí spotřeba v této oblasti začíná mít vliv na kapacity, které jsou k dispozici pro vývoz zemního plynu.

Egypt více ropy dováží než vyváží. Hlavní cílové země exportu egyptské ropy jsou Indie (50.000 bbl/d), Itálie (29.000 bbl/d) a Spojené státy americké (16.000 bbl/d).

Sumed

Jedná se o potrubní trasu spojující Rudé moře se Středozemním, tvořící tak alternativu přepravy ropy Suezským kanálem. Je v provozu od r. 1977 a je společně vlastněna Egyptem (50 % podíl), Abu Dhabi, Saudskou Arábií, Kuwaitem (každý 15%) a Katarem (5%). Je využívána především pro transport ropy přečerpané z tankerů, které kvůli velkému ponoru nemohou kanálem proplout.

Těžba uhlí, železné rudy a dalších minerálů

Celkové uhelné zásoby jsou odhadovány na 50 mil. tun. Těžba je pouze na Sinaji v objemu 125.000 tun za rok. Během 5 let je plánováno navýšení na 600.000 tun uhlí ročně. Železná ruda se těží v menším množství v Západní poušti v blízkosti oázy Baharia, avšak nově objevené zásoby v Horním Egyptě dávají předpoklad roční těžby 2 mil. tun. Nejdůležitějšími minerály jsou však fosfáty a vápenec. Zásoby fosfátu jsou odhadovány na 7 mld. tun, což je 7% celkových světových zásob. Těží se v Sebaiye na jihu Egypta, poblíž přístavů Safaga a Qusair. V menším rozsahu jsou zde ložiska manganu, zlata, zinku, cínu, olova, mědi, titanu, urania, kalcia a síry. Vzhledem k velkým vzdálenostem a značným nákladům je těžba omezena. Z přírodních materiálů se dále těží žula, mramor, alabastr a sádra.

ZDROJ: Businessinfo.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů