Pátek, 29. března 2024

V Heidelbergu staví největší energeticky úsporné sídliště

V Heidelbergu staví největší energeticky úsporné sídliště

Mezi pastelově světlými betonovými bloky se prohání ostrý vítr, v prolukách mezi nimi se vrší hromady navážky. Sídliště Bahnstadt v západoněmeckém Heidelbergu, zatím ještě nedostavěné, se liší od mnoha podobných v jedné věci: nespotřebuje téměř žádnou energii.

Ekologický projekt nové čtvrti Bahnstadt v západoněmeckém městě Heidelberg je nyní jedním z největších ekologických projektů v Evropě.

Na velkorysých 116 hektarech se přestavuje do ultramoderní podoby rozlehlá čtvrť poblíž hlavního nádraží.

Nové stavby, označované jako energeticky pasivní domy, spotřebují až o 90 procent méně energie než konvenční stavby. Jednak snížením celkové spotřeby energie, jednak lacinějším vytápěním.

V návrhu pasivních domů se uplatňuje energeticky výhodný tvar stavby, orientace na jižní stranu i nezastíněná fasáda, často s využitím listnaté vegetace. K vytápění využívá místní zdroje, les či solární energii. Největší důraz se klade na tepelnou ochranu stavby. Zdi zadržují teplo asi jako termoska na kávu. To vše bývá vysoce nákladné.

Stavební práce v Heidelbergu postupují rychle. Moderní experimentální sídliště se začalo stavět loni, má být dostaveno už v příštím roce.

Zadržet teplo

Heidelberg přitom není jediným místem, kde Němci připravují ekologicky nápaditý projekt. V severoněmeckém Hamburku roste ve čtvrti Wilhelmsburg pětipodlažní dům, který má přijímat teplo od vypěstovaných mikroskopických řas na svých obvodových stěnách.

"Z energetického hlediska je tento dům vysoce účelný," řekl listu Hamburger Morgenpost Stefan Hindersin, biolog z firmy SSC, která rozvíjí tento neobvyklý druh zateplování. Řasy jsou přitom snadno dosažitelné přímo z vody Labe, které zde ústí. Po dalších alternativních zdrojích energie vědci pátrají. Chtějí, aby nová přístavní čtvrť v Hamburku nebyla závislá na vnějších zdrojích.

Stejný cíl mají i architekti v Heidelbergu. "Doufáme, že nové sídliště bude demonstrovat výhody nových technologií a pomůže jejich rozmachu," řekl listu Die Welt starosta Heidelbergu Eckart Würzner.

Projekt v Heidelbergu je součástí širšího německého obratu od jaderné energie k obnovitelným zdrojům.

Kancléřka Angela Merkelová má ambiciózní plán, podle kterého se Německo odkloní od energie z jádra do roku 2022.

Německo je už dnes světovým lídrem v rozvíjení obnovitelných zdrojů, podílejí se na výrobě elektřiny z 25 procent. Do roku 2050 se má podíl zvýšit až na osmdesát procent.

Pasivní domy jsou malým příspěvkem velkorysému plánu. Při stavbě sériových domů v jedné lokalitě ale náklady klesají. To platí i v případě přestavby heidelberského Bahnstadtu. Částka na celý projekt se přesto vyšplhala na dvě miliardy eur.

Projekt se zaplatí

V moderní čtvrti by mělo bydlet pět tisíc stálých obyvatel, v přilehlých obchodech, kancelářích a moderních výzkumných laboratořích by mělo pracovat dalších sedm tisíc lidí. O byty je velký zájem.

Podle webových stránek projektu se přesto prodalo už k 1. únoru 444 z celkových 475 nemovitostí.

Proto investoři věří, že projekt se během krátké doby zaplatí. "Zájem o nabízené byty a kanceláře značně předčil naše očekávání," řekl listu The Wall Street Journal Europe Stephan Sperl, mluvčí finanční skupiny KfW Bankegruppe, která se zabývá investicemi do energeticky šetrných projektů.

Předpokládá, že úspěšný rozjezd heidelberského projektu podpoří zájem investorů o podobné projekty v dalších městech. Mohl by prokázat, že náklady na stavbu energeticky úsporných domů nemusí být o mnoho vyšší než u klasických staveb.

"Výstavba nových bloků je dražší jen o tři až pět procent oproti klasickým technologiím," tvrdí starosta Eckart Würzner. Úspory energie mohou být vyšší až o 80 procent, takže se investice brzy zaplatí.

Heidelberg není prvním místem, kde společnost KfW Bankegruppe financuje energeticky úsporné domy. Podobných domů už má na svém kontě tři tisíce po celém Německu.

Vedle stavby nových domů se zaměřila rovněž na rekonstrukci starých staveb a jejich zateplování. Využívá přitom dotací od Evropské unie, která počítá s tím, že do roku 2021 by měly všechny nově postavené domy zohlednit přísná energetická kritéria.


5 tisíc
stálých obyvatel bude bydlet na novém sídlišti v Heidelbergu. V kancelářích a obchodech najde místo dalších sedm tisíc lidí. Projekt ekologicky šetrného sídliště na 116 hektarech je největším svého druhu v Německu.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů