Úterý, 16. dubna 2024

Brno: Lesopark Wilsonův les

Brno: Lesopark Wilsonův les

Lesopark Wilsonův les byl založen na skalnatém kopci nad řekou Svratkou roku 1882 velkostatkářem a notářem císaře Františka Josefa Ludvíkem Odstrčilem. Za přispění Františka Josefa vznikl na kopci císařsko-královský lesopark. Svah, sloužící v 19. století jako vojenské cvičiště, byl osázen listnatými a jehličnatými dřevinami, které vyhovovaly stanovištním a klimatickým podmínkám. Z jehličnatých douglasek a borovic byl ve svahu vysázen nápis obřích písmen FJE (zkratka Františk Josef, Elisabeta), který byl dobře viditelný z protějšího kopce i z údolí. Vysázené dřeviny plnily významnou protierozní funkci, pod svahem se začala rozrůstat zástavba. Lesopark se stal vyhledávaným výletním místem s pěknými výhledy. Na okraji lesoparku při ulici Krondlově byla zřízena dřevěná bouda, kde se prodávalo občerstvení.

Až do konce 2. světové války pečoval o Wilsonův les okrašlovací spolek. Do 90. let péči zajišťovala Technická a zahradní správa města Brna, v letech 1993 - 2001 Městská část Brno-Žabovřesky. Od 1.11.2001 je správa a údržba v působnosti města, správcem je Veřejná zeleň města Brna.
Rekonstrukce lesoparku
Na jaře roku 2011 byla zahájena dlouho plánovaná rekonstrukce lesoparku. V uplynulém roce byla většina prací již realizována. Práce byly zahájeny nepopulárním ale nezbytným kácením suchých, škůdci napadených a neperspektivních stromů, na které navázaly probírky porostů. Následovaly stavební práce v podobě opravy cest, rekonstrukce opěrných zdí, vybavení novými herními prvky a mobiliářem.
Do konce června letošního roku zbývá provést výsadby - 40 stromů, 1.200 vzrůstných keřů a 42.000 půdopokryvných dřevin.
Investorem akce je Statutární město Brno, realizace je spolufinancována z evropských fondů.

ZDROJ: Veřejná zeleň města Brna, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů