Sobota, 20. dubna 2024

Skály vítr voda

Lézt, šlapat, pádlovat, nechat se hnát větrem a vlnami. To je dovolená, po které touží čím dál víc lidí....

Skály vítr voda

Legendární žulový masiv El Capitan v Yosemitském národním parku, náročné sjezdy pro horská kola v kanadském Whistleru nebo průzračně zelená voda řeky Soči v Julských Alpách. Lézt, šlapat, pádlovat, nechat se hnát větrem a vlnami. To je dovolená, po které touží čím dál víc lidí. Poradíme vám, kde najdete ta nejlepší místa.

PRO BIKERY

Whistler

Bezpečnost: Většina bikerů ve Whistleru jezdí na půjčených kolech a ve vypůjčeném vybavení. Nikdo z půjčovny vás nepustí na trať bez ochranných pomůcek (přilba, rukavice a chrániče), to samé se týká i lanovkářů a dozoru na tratích.

Ubytování: Město Whistler vyhrálo několik architektonických cen za svůj územní plán i jednotlivé soubory budov. K tomu se hodně stavělo díky zimní olympiádě ve Vancouveru, protože se tu konaly sjezdové i běžecké soutěže. Je zde tedy neomezeně možností, kde přespat na den i na celou sezonu.

Orientační ceny: Permanentka pro cyklisty 56 CAD/den (cca 1100 Kč), 162 CAD/3 dny. Cena čtyřhvězdičkového hotelu ve Whistleru se pohybuje od 100 do 150 CAD. Téměř výhradně se rezervuje a platí přes internet.

bike.whistlerblackcomb.com - průvodce
www.whistler.com - turistické informace

Lyžařské středisko Whistler Blackcomb nedaleko kanadského Vancouveru se přes léto mění na nejlepší místo na světě pro všechny cyklisty, kterým jde k duhu ježdění v terénu. Tady se rodí novinky na tratích, sem jezdí testovat firmy nové modely svých kol, závodníci zde trénují a nechávají se fotit do předních cyklistických časopisů.

Chcete vyzkoušet obratnost a odvahu na tzv. north shore trailech (dřevěných lávkách vysoko nad zemí)? Nejznámější jsou ve Whistleru a každý rok přibývají. Je libo technický single trail (úzkou stezku s klopenými zatáčkami)? Máte k dispozici desítky kilometrů velmi strmých i skoro po rovině. Klasický downhill (sjezdová trať)? Několik dlouhých a jedovatých tratí je tu pro vás. Pumptracky, jumpy i cross-country okruhy.

Gravity parky

Bezpečnost: Ježdění vysoko v horách vyžaduje velké zkušenosti s technikou jízdy, odhad vlastních schopností a vytrvalosti, přesnou orientaci v terénu i za špatného počasí. Může přijít vhod umění zdravotní první pomoci.

Ubytování: Ve Východních Alpách uvítají bikery v každém penzionu i hotelu. Zvláštní cyklo-ubytovací služby v Rakousku hledejte pod označením Radfreundliche Betriebe a v Německu Bett und Bike.

Orientační ceny: Sezonní karta do všech 11 bikeparků: 370 eur (cca 9500 Kč). Permanentka do jednotlivých bikeparků: 20-35 eur/den. Ubytování v rakouském penzionu se snídaní asi 25 eur/noc.

www.gravity-card.com - průvodce
www.bergfex.com - turistické informace

Ve Východních Vápencových Alpách se jedenáct skiareálů vždy na jaře změní v bikerské ráje. Rakušané, Němci, Slovinci, a dokonce i vzdálení Češi se dohodli na jednotné permanentce pro cyklisty nazvané Gravity. Sdružuje slovutné bikeparky Leogang, Saalbach-Hinterglemm, Semmering, Wagrain, Planai, Winterberg, Geisskopf, Bad Wildbad, Špičák na Šumavě, Pohorje Maribor a Steinach am Brenner. Letos platí od 27. dubna do 3. listopadu.

Hlavně v rakouských bikeparcích myslí nejen na specialisty ve sjezdu, ale také příznivce horské cyklistiky v lehkém duchu. Pomocí systému lanovek lze vyjet na horské hřebeny a vrcholy a po nich cestovat desítky kilometrů v terénu bez velké námahy. Trasy často využívají lyžařských sjezdovek a skialpinistických tratí, ale můžete si užít i strmé úzké cestičky v lese nebo mezi skálami. Každý z bikeparků je vybavený nejméně jednou půjčovnou. Pokud běžně jezdíte na svém horském kole, určitě zkuste sjezdový speciál.

Jizerské hory

Bezpečnost: Výjezd do Jizerek není žádná dobrodružná akce. Přesto lze doporučit horská kola kvůli horšímu povrchu některých cest a lesních silniček.

Téměř povinná je přilba, rukavice, funkční prádlo odsávající pot a nouzová červená blikačka pro případný večerní návrat. K běžné výbavě bikerů patří také lékárnička, nářadí a lepení. Nezapomeňte na láhev s pitím a něco k jídlu. Restaurace nemusí být úplně blízko.

Ubytování: Několik penzionů, ubytoven a hotelů je k dispozici v osadě Jizerka. Ubytovací hostinec je na Smědavě. V klínu polských lesů lze přespat v romantické chatě Gorzystów nebo na samotě Orle.

Orientační ceny: Smědava 315 Kč/noc, Chatka Gorzistów 25 ZL/noc (asi 160 Kč), Orle 35 ZL/noc, na Jizerce stojí postel od 250 Kč/noc.

www.jizerskaops.cz - průvodce
www.jizerky.cz - turistické informace

Horské kolo v Jizerkách dává svobodu. Chci projet stovky kilometrů silniček s výborným asfaltovým povrchem? Vyrazím na panelové a štěrkované lesácké svážnice? Nebo se vydám do těžkého terénu? Všechny komunikace v chráněné krajinné oblasti jsou vyhrazené pro pěší a cyklisty, auta mohou jen na několik silniček, jež spojují malé horské osady se světem. Přijeďte na jaře. Hory jsou v tu dobu poloprázdné, vzduch čistý jako sklo a rozhledy po bezlesých horských pláních daleké. Jaro a podzim jsou nejlepší dobou pro romantické vyjížďky.

Jizerské hory se dají za dva dny přejet od západu na východ. Začíná se v Liberci nebo až pod horami v Oldřichově v Hájích, kam jezdí vlak. Odtud se jede do osady Jizerka uprostřed hor. Lze si vybrat z mnoha variant trasy, delší i kratší, po asfaltu nebo spíše po štěrku. Druhý den se objedou prameny Jizery a na hoře Smrk se přejede do Polska. Tam hory pokračují hlubokými lesy a jezdí se po nekonečných rovinatých lesních silničkách. Návrat do Čech vede přes hraniční Novosvětské sedlo do Harrachova a případně až do Tanvaldu na nádraží.

NEJLEPŠÍ MÍSTO

RADIM KOŘÍNEK
Je mistrem republiky ve sjezdu na horských kolech, v okruhových terénních závodech i maratonu. Na horském kole bodoval na olympiádách v Sydney a Aténách. Na silničních kolech bojoval v popředí českého pelotonu. Dnes vede v Ostravě značkový obchod významné světové firmy a zároveň je ředitelem olomoucké cyklistické stáje.

EVROPA
Náš tým často startuje na Alpen Tour, což je bikový závod v okolí Schladmingu. Každá etapa míří na jinou stranu, na Ramsau, na Planai. Příroda a trať jsou neuvěřitelné. Tam se mi líbí. Doporučuji to i na trénink nebo jenom na cyklistickou dovolenou, protože se tu dá najít úplně všechno: od jednoduchých cykloturistických stezek až po nejtvrdší traily.

ČESKO
Trénink číslo jedna pro mě byl vždy výjezd z Olomouce na Praděd na silničním kole. Jede se otevřeným terénem, kde to hodně fouká. Už jen dojet na Hvězdu, kde všechno teprve začíná, je výkon. Od Rýmařova člověk pořád pomalu stoupá a samotný kopec je krásný, podobný alpským průsmykům.

AUTOR: Jakub Turek

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů