Čtvrtek, 25. dubna 2024

PRAHA DOMOVEM DALŠÍ VÝZNAMNÉ INSTITUCE

WEEELABEX OFFICE BUDE Z ČESKA DOHLÍŽET NA NAKLÁDÁNÍ S ELEKTROODPADEM V CELÉ EVROPĚ

PRAHA DOMOVEM DALŠÍ VÝZNAMNÉ INSTITUCE

V Praze byla otevřena hlavní kancelář WEEELABEX, která bude z české metropole dohlížet na dodržování směrnice o nakládání s vysloužilými elektrospotřebiči v celé Evropě. Praha porazila irský Dublin a stala se tak domovem další významné evropské instituce.
WEEELABEX je společný projekt asociace WEEE Forum sdružující evropské kolektivní systémy a subjektů z řad výrobců a zpracovatelů elektrospotřebičů. Před dvěma lety byly na pražské Konferenci Zpětný odběr 2011 poprvé veřejně představeny tzv. normy WEEELABEX, které se týkají sběru, třídění, skladování, přepravy, přípravy na opětovné použití, zpracování a odstranění všech druhů elektroodpadu a znamenají jednotný soubor pravidel a postupů.

Nyní byla v Praze otevřena kancelář WEEELABEXU, která bude na jejich dodržování dohlížet. "Hlavním úkolem organizace WEEELABEX je vyškolit auditory a koordinovat audity zpracovatelů elektroodpadu v EU prováděných těmito vyškolenými auditory. Zpracovatelé, kteří splňují požadavky a jejichž výsledný audit je pozitivní, budou zapsáni do seznamu WEEELABEX zpracovatelů. První dvacítka proškolených auditorů se nyní podílí na přípravě ostrého spuštění kontrol," říká Pascal Leroy, generální sekretář WEEE Fóra. "Jsem potěšen, že si naši členové vybrali Prahu, srdce Evropy, jako sídlo organizace. Po čtyřech letech tvrdé práce jsme dosáhli vrcholu hory WEEELABEX," dodává Leroy.

Dalším důvodem, proč Praha nakonec zvítězila, je i dlouhodobá mezinárodní aktivita jednoho z největších českých kolektivních systémů, společnosti ASEKOL. "Na přípravě standardů jsme se podíleli jako jeden z mála systémů střední a východní Evropy hned od začátku. Měli jsme odpovědnost za nastavení specifických požadavků na zacházení s elektrospotřebiči s CRT obrazovkami, které stále tvoří více než 90 procent všech televizí a počítačových monitorů končících ve zpětném odběru," vysvětluje Jan Vrba, jednatel společnosti ASEKOL. "Na umístění centrály WEELABEX Office v České republice mají však podíl téměř všechny kolektivní systémy z tzv. východního bloku. Rozhodla potřeba akcentovat důležitost kvality zpracování vysloužilého elektra ve východní Evropě," doplňuje Vrba.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů