Pátek, 29. března 2024

Zdravá města se připojují k oslavám Dne Země

Zdravá města se připojují k oslavám Dne Země

Nejrozsáhlejší mezinárodní kampaň zaměřená na ochranu životního prostředí s názvem Den Země probíhá ve světě už více než 40 let. Ke kampani se každoročně připojují také města, obce a regiony z České republiky, jejichž obyvatelé mají možnost se zúčastnit bohatého doprovodného programu. Oslavy Dne Země, připadajícího na 22. dubna, probíhají tradičně také ve Zdravých městech.

Den Země se poprvé slavil 22. dubna 1970 ve Spojených státech amerických. V současnosti se na celém světě zapojuje do kampaně více než miliarda lidí. V České republice se konají oslavy Dne země více než 20 let a také letos se k nim připojují Zdravá města, obce a regiony. Během oslav Dne Země se lidé zapojují do různorodých aktivit souvisejících s ochranou životního prostředí. Probíhají přednášky, výstavy, soutěže, ale také zábavné ekovýchovné akce pro děti. V obcích i jejich okolí jsou organizovány jarní úklidy, sázení stromů, poznávací výlety nebo exkurze.

Tradičním prvkem oslav Dne Země je spojení místních a celosvětových témat ochrany životního prostředí. Návštěvníci nejrůznějších ekojarmarků mohou ochutnat regionální produkty a podpořit tak místní výrobce. K oslavám Dne Země neodmyslitelně patří také nabídka Fair-trade produktů, vyrobených v zemích třetího světa. Koupí těchto produktů podporují tuzemští zákazníci vzdálené výrobce, kteří za svoji práci obdrží "férovou" odměnu. Také v letošním roce jsou tyto produkty nabízeny během "Férové snídaně" (11. 5.), která se uskuteční na více než 60 místech, včetně Zdravých měst (Brno, Hlučín, Hodonín, Jihlava, Kroměříž, Litoměřice, Mladá Boleslav, Opava, Orlová, Pelhřimov, Prostějov, Příbram, Štětí, Třebíč, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Ústí nad Labem a Vsetín).

Výběr z aktuálních programů Zdravých měst, obcí a regionů s chystanými akcemi naleznete níže a zejména pak na adrese www.ZdravaMesta.cz/dze (řada akcí ke kampani Den Země již proběhla v uplynulých dnech).


Kampaň Den Země v letošním roce doposud podpořila tato Zdravá města, obce a regiony:

Adamov, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Brno, Dobříš, Hlučín, Hodonín, Chrudim, Jihlava, Jilemnice, Karlovy Vary, Kopřivnice, Krnov, Kuřim, Letovice, Litoměřice, Mšeno, Opava, Pelhřimov, Prachatice, Praha 21, Praha-Libuš, Prostějov, Přeštice, Strakonice, Štětí, Tábor, Telč, Třebíč, Turnov, Uherský Brod, Vsetín, Kraj Vysočina a Místní akční skupina Rozkvět.

VÝBĚR Z AKCÍ KE DNI ZEMĚ 2013, KTERÉ JEŠTĚ PROBĚHNOU

22. 4. MAS Rozkvět zahrady jižních Čech: V prostorách zahrady Chelčického domova sv. Linharta v Chelčicích se uskuteční akce s názvem "Den Země 2013 aneb Pojďte s námi vzbudit ježka v přírodní zahradě" (od 17:00 do 19:00)

23. 4. Opava: Pro zájemce je od 14:00 připravena Exkurze na třídící linku Technických služeb Opava

24. 4. Brno: Ve večerních hodinách (20:30 - 22:00) se uskuteční komentovaná procházka "Brněnský světelný cirkus", zaměřená na problematiku světelného znečištění.

od 25. 4. Chrudim: V Regionálním muzeu Chrudim začíná výstava s názvem "Národní geopark Železné hory".

28. 4. Letovice: Dům dětí a mládeže Letovice pořádá pro děti i dospělé zájezd do ZOO ve Dvoře Králové nad Labem


Více na www.ZdravaMesta/dze

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů