Sobota, 20. dubna 2024

Svět podle Gorbačova potřebuje trvale udržitelnou perestrojku

Svět podle Gorbačova potřebuje trvale udržitelnou perestrojku

Podle posledního sovětského prezidenta Michaila Gorbačova svět nedostatečně bojuje proti ekologickým hrozbám a selhává ve snaze o odzbrojování, posilování bezpečnosti či odstraňování chudoby. Svět podle Gorbačova potřebuje "trvale udržitelnou perestrojku".

Bývalý sovětský vůdce svou skepsi vyjádřil prostřednictvím videopřenosu v rozhovoru s novináři ve švýcarské Ženevě. Právě před 20 lety spolu se švýcarským politikem Rolandem Wiederkehrem zakládal organizaci ochránců životního prostředí Mezinárodní Zelený kříž (Green Cross International).

Dvaaosmdesátiletý Gorbačov dnes připustil, že jako bojovník za lepší životní prostředí je rozčarován. "Všechno, co bylo učiněno, bylo pozdě a ne dostatečně," prohlásil Gorbačov.

Gorbačov inicioval založení Zeleného kříže krátce před rozpadem Sovětského svazu v roce 1991. Organizace se zabývá také tématy jako jsou hrozby jaderného zbrojení nebo vyčerpávání přírodních zdrojů stále rostoucí světovou populací.

Bývalý politik dnes kritizoval vlády, že nesplnily očekávání v oblastech jako jsou jaderné odzbrojení, posilování bezpečnosti, zacházení s odpadem a klimatické změny.

Gorbačov vlády vyzval, aby se inspirovaly jeho politikou perestrojky a glasnosti, tedy restrukturalizace a otevřenosti, při boji s klimatickými změnami a drancování zdrojů.

"Takový populační tlak, znásobený bortící se světovou ekonomikou a nekontrolovatelnou těžbou přírodních zdrojů, jen zesílí lidské utrpení, rozšíří chudobu, oslabí bezpečnost lidí, vyvolá další konflikty a dále zhorší životní prostředí," prohlásil Gorbačov.

"Potřebujeme trvale udržitelnou perestrojku, která by způsobila revoluci v tom, jak si lidé cení života: svého vlastního, svých dětí, a zvláště té jediné planety, na níž společně žijeme," dodal Gorbačov.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů