Pátek, 19. dubna 2024

Na Vysočině přibylo pět přírodních památek, všechny na Jihlavsku

Na Vysočině přibylo pět přírodních památek, všechny na Jihlavsku

Na Vysočině přibylo pět přírodních památek. Všechny jsou na Jihlavsku, dohromady zabírají přes 48 hektarů pozemků. Jsou to hlavně rybníky a mokřady, kde mimo jiné žijí i chráněné druhy žab a čolků. Jde o Rychtářský rybník u Arnolce, Koupaliště u Bohuslavic, Rybníky V Pouštích a lokality V Kopaninách a U Borovné. O vzniku nových památek dnes rozhodla krajská rada. Vyhlášení dalších se připravuje, uvedl radní Zdeněk Chlád (ČSSD).
Nové památky jsou součástí soustavy chráněných území Natura 2000. Cílem této soustavy je zajistit ochranu rostlin, živočichů a přírodních stanovišť, které jsou z evropského pohledu nejcennější, nejvíce ohrožené nebo vzácné, uvedl Chlád. K dnešnímu dni je na území Vysočiny dohromady 182 maloplošných zvláště chráněných území, mezi nimi 101 přírodních památek.

Z právě zřízených památek jsou nejrozsáhlejší Rybníky V Pouštích. Zabírají přes 20 hektarů rybníků a mokřadů mezi Třeští, Otínem a Stonařovem. Vyskytuje se tam mimo jiné vzácný druh trávy puchýřka útlá, žijí tam ohrožené žáby kuňky obecné.

Památka U Borovné leží na 16,5 hektaru u obce Borovná nedaleko Telče. I tam jsou rybníky a zamokřené louky. Z chráněných žab tam kromě kuňky obecné žije i kriticky ohrožený skokan ostronosý, vyskytuje se tam mimo jiné i čolek velký.

Památka Rychtářský rybník u Arnolce se rozkládá na šesti hektarech a památka Koupaliště u Bohuslavic zabírá pět hektarů. Nejmenší dnes vyhlášená přírodní památka V Kopaninách má výměru 0,77 hektaru a leží mezi obcemi Myslůvka a Zadní Vydří.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů