Čtvrtek, 28. března 2024

Trolebusy Škoda 30 Tr SOR do Teplic

Po krátké odmlce budou pokračovat dodávky moderních trolejbusů do severočeských Teplic. Škoda Electric, dceřiná společnost Škody Transportation, zde získala novou zakázku na výrobu tří dvanáctimetrových vozidel typu 30Tr SOR za zhruba 28 milionů korun určenou pro tamní dopravní podnik.

Trolebusy Škoda 30 Tr  SOR do Teplic

"Nový kontrakt navazuje na dodávky 21 trolejbusů značky Škoda z let 2006 až 2011. Kromě Teplic jezdí naše trolejbusy v dalších dvanácti městech České republiky, například v Českých Budějovicích, Hradci Králové nebo v Ostravě. Trolejbusy z Plzně míří ale také do zahraničí, ať už se jedná o slovenskou Žilinu, maďarský Szeged nebo uzbecké město Urgenč," říká Karel Majer, ředitel divize Trolejbusy Škoda Electric.

Škoda Electric předá trolejbusy zákazníkovi na podzim letošního roku. Potěšeni budou i cestující, které čeká dvanáctimetrový plně nízkopodlažní třídveřový trolejbus. Snazší nástup a výstup umožňuje tzv. kneeling, kdy se trolejbus nakloní až k hraně chodníku. Rovněž je k dispozici vyklápěcí plošina pro vozíčkáře. Pohodlí při jízdě trolejbusem také zlepšuje výkonný systém vytápění, přehledný informační systém nebo širší uličky mezi sedadly.

Plzeňská Škodovka společně s firmou SOR Libchavy vyrobila prototyp tohoto trolejbusu již v roce 2010. Škoda Electric jako generální dodavatel trolejbusu pro něj vyrábí veškerou elektrovýzbroj včetně trakčního motoru a provádí celkovou montáž tohoto dvounápravového vozu. Provoz vozidla a náklady na údržbu výrazně snižuje asynchronní trakční motor a mikroprocesorově řízený napěťový střídač s možností přeměny kinetické energie zpět na využitelnou elektrickou energii tzv. rekuperaci energie. Škodovácké trolejbusy jsou vyráběny v souladu s požadavky na udržitelný rozvoj tak, aby způsobovaly menší znečištění a vykazovaly vyšší energetickou účinnost.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů