Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ve zpracování odpadu patří ČR na špičku EU

Ve zpracování odpadu patří ČR na špičku EU

Odpadové hospodářství je v poslední době opět často diskutovaným tématem. Na ministerstvu životního prostředí se nyní řeší otázky dalšího směřování v tomto sektoru. Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH), největší oborová organizace, sdružující významné subjekty v oblasti využívání, odstraňování, svozu, sběru a recyklace odpadů, shrnula aktuální trendy v odpadovém hospodářství.

Od roku 2003 v České republice klesla celková produkce odpadů o 15 %. Stále naopak narůstá množství odpadů, které je dále materiálově využito. České odpadové hospodářství je díky tomu plně srovnatelné s ostatními vyspělými státy Evropské unie. Český trh s odpady funguje v plně konkurenčním prostředí, což obcím umožňuje průběžně volit ideální variantu zpracování odpadu a zároveň tlačit na odpovídající cenu.

"Celková produkce odpadu v České republice od roku 2003 klesla o 15 %. Podíl využívaných odpadů naopak postupně roste a v roce 2011 činil více než 78 %. Ruku v ruce s tím pak dlouhodobě klesá množství odpadů, které je třeba odstraňovat. Tato pozitivní čísla jsou výsledkem přirozeného vývoje na trhu odpadového hospodářství a postupného rozvoje spektra různých forem zpracování odpadů. Za poledních šest let v ČR vznikly desítky až stovky nových zařízení k nakládání s odpady," vysvětluje Petr Havelka, výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství.

Stejné trendy lze vypozorovat i u komunálního odpadu, který se stále častěji dále využívá. Pro srovnání: v roce 2007 bylo opětovně využito 21,1 % komunálního odpadu, zatímco v roce 2011 toto číslo stouplo až na 30,8 % (zdroj: MŽP - Zpráva o životním prostředí ČR, Statistická ročenka ŽP). Na vyšší hodnotě se výrazně podílí recyklování obalových materiálů, z nichž až 69 % slouží jako surovina pro další výrobu. Skládkování sice stále patří k nejběžnějším způsobům odstraňování komunálního odpadu, podobně jako v EU, jeho podíl ale v posledních letech výrazně klesá. V roce 2011 byla uložením na skládky odstraněna přibližně polovina (55 %) komunálního odpadu oproti 86,2 % v roce 2007 (zdroj: MŽP - Zpráva o životním prostředí ČR, Statistická ročenka ŽP).

Česká republika si nevede špatně ani ve srovnání se zeměmi Evropské unie, mezi nimiž jí v produkci odpadů patří jedna z nejnižších příček. Množství vyprodukované v roce 2008 bylo šesté nejnižší v rámci 27 zemí EU (MŽP - Zpráva o životním prostředí ČR). Ve stejném období byla Česká republika na sedmém místě v míře opětovného využití odpadu. Hůře dopadly např. Francie a Irsko, Velká Británie.

"Za posledních pět let bylo na skládky uloženo o milion tun odpadů méně a tento trend stále pokračuje. Dle údajů Eurostatu (2008) se v rámci států Evropské unie průměrně na skládky ročně uloží 207 kg na občana. V České republice je to 218 kg, což je velmi podobné číslo. Samozřejmě, stále je co zlepšovat. Jsme ale pro postupné změny, které nebudou mít negativní dopad na výdaje občanů a firem, neboť dlouhodobé trendy jsou jednoznačně pozitivní. Jakýkoliv radikální zásah státu by mohl narušit zdravé konkurenční prostředí, které u nás dosud v segmentu odpadů panuje, nutí firmy udržovat co nejnižší ceny a zároveň dává obcím a firmám svobodnou možnost vybrat si kdykoli nejlepší variantu služby," dodává Petr Havelka.

Zdroj: portál BusinessInfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů