Čtvrtek, 25. dubna 2024

Energetika Mongolska

Energetika Mongolska

Pokud jde o zásobování elektrickou energií a její rozvodnou síť v Mongolsku, liší se zásadně situace v centrálním regionu a ve vzdálenějších venkovských oblastech. Rozvodná síť je propojena s RF a ČLR. Přibližně 35 % vyrobené energie spotřebuje průmysl, komunální sektor 14 %, zemědělství necelé 1 %. Přibližně 20 % dosahují ztráty v procesu přenosu a distribuce el. energie a zhruba 20 % tvoří spotřeba samotných výrobců el. energie. Vzhledem k rozlehlosti země a nízkému stupni osídlení jsou velkým problémem náklady na přenos energie. Mongolský systém zásobování el.energie se skládá ze 4 ústředních systémů (tj. centrální, západní a východní oblast, Altai-Uliastai). Dvě provincie a přes 40 somonů (okresů) není připojeno na ústřední systém. Pro jejich zásobování elektřinou a teplem se využívá dieselových generátorů s výkonem 60 nebo 100 kW.

Naprostá většina elektrické a tepelné energie Mongolska (jako celku) se vyrábí v tepelných elektrárnách. Jako hlavní zdroj pro výrobu elektrické energie a tepla se využívá uhlí. V malé míře jsou využívány i vodní zdroje. Plyn a ropa (mazut) se k výrobě el. energie téměř nepoužívá (výjimku tvoří výše uvedené dieselagregáty). Mongolsko odhaduje své uhelné zásoby na objem přesahující 160 mld. tun. Z toho zásoby uhlí využitelné k výrobě el. energie představují 13 mld. tun. Celkový instalovaný výkon všech stávajících elektráren Mongolsku je necelých 940 MW, spotřeba je o něco nižší (problematické jsou však výkyvy, proto se dováží zhruba 10 % z Ruska). Na tepelné elektrárny připadá 81 %, na dieselagregáty 8 %, 3 % na vodní elektrárny a 0,2 % na sluneční a větrné zdroje. Výstavbu prvního většího větrného parku (50 MW) zahájila mongolská investiční společnost Newcom.

Mongolsko rozhodlo o postupné privatizaci energetického sektoru. Tuto situaci však komplikuje fakt, že ceny energií jsou doposud regulované a ztrátové. Od roku 2014 by ceny měly být tržní.

Jaderná energetika v zemi není využívána, a to i navzdory tomu, že na území Mongolska se nacházejí bohatá ložiska uranové rudy. Podle informací z různých zdrojů se zásoba uranu v Mongolsku pohybuje přibližně v rozmezí od 100 000 do1,3 mil. tun. Výstavba jaderné elektrárny není na pořadu dne.

ZDROJ: Businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů