Čtvrtek, 28. března 2024

ČAOH podepsala spolupráci s VŠCHT, ÚCHOP

Česká asociace odpadového hospodářství a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav chemie ochrany prostředí (ÚCHOP), Fakulta technologie ochrany prostředí podepsali dohodu o spolupráci.

ČAOH podepsala spolupráci s VŠCHT, ÚCHOP

ČAOH vnímá spolupráci s akademickou sférou jako důležitou složku svého odborného působení v sektoru odpadového hospodářství. Aktuálně podepsala ČAOH s Vysokou školou chemicko-technologickou, která je velmi důležitým prvkem akademické sféry v oblasti výzkumu nových technologií a jejich vlivu na životní prostředí, dohodu o spolupráci.

Pro příklad praktické, aplikovaně technické spolupráce, je možné využít užší komunikaci ČAOH a vysokých škol ke snadnějšímu prosazení nově testovaných technologií, a to jak v poloprovozních, tak v plně provozních zkouškách v konkrétních provozovnách společností, které přímo nakládají s odpady a které mohou tyto technologie postupně realizovat. To vše pokud možno s respektováním potřeby ekonomické smysluplnosti nových technologií a přístupů tak, aby byly uplatnitelné v prostředí volného trhu a zdravého konkurenčního prostředí a mohly být zaváděny do každodenního provozu. Možnosti spolupráce v teoretické rovině jsou pak představovány zejména užším zapojením vysokých škol do řešení a analytické činnosti týkající se nakládání s odpady na úrovni jak regionů, tak celého státu. Například zaměřením diplomových prací na vyhodnocení dlouhodobých ukazatelů včetně nezávislé intepretace dat, apod. V oblasti analýz lze pak využít zapojení vysokých škol do mezinárodních struktur, a získat tak větší přehled o zkušenostech ze zahraničí a přístupech, které se již v zahraničí podařilo realizovat.

Dle názoru ČAOH může být akademická sféra a podstata jejího fungování nejen určitou zárukou objektivity sdělovaných informací, ale užší spolupráce by mohla v budoucím období přispět také ke zkvalitnění některých odborných a vzdělávacích produktů, jako jsou různé publikace, odborné články, semináře a jiné odborné akce pořádané v sektoru odpadového hospodářství. Z toho důvodu ČAOH v současnosti připravuje spolupráci i s dalšími vysokými školami.

Ing. Petr Havelka, ředitel ČAOH

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů