Pátek, 19. dubna 2024

Až do soboty bude výrazně zeslabená ozonová vrstva, varuje ČHMÚ

Až do soboty bude výrazně zeslabená ozonová vrstva, varuje ČHMÚ

Až do soboty bude výrazně zeslabená ozonová vrstva a škodlivého UV záření bude až o pětinu více, než je pro tuto dobu obvyklé. Podle Michala Janoucha z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by se proto lidé měli mít na pozoru hlavně při slunečném počasí,které bude panovat od středy do pátku.

"V období od 14. do 18. května 2013 bude ozonová vrstva nad územím ČR, střední, východní a později také severní Evropy zeslabena přibližně o minus 13 až minus 18 procent (výrazně podprůměrný stav/extrémně podprůměrný stav). To bude mít za následek během jasného a polojasného počasí zvýšení škodlivého UV záření zhruba o plus 15 procent až plus 20 procent," uvedl dnes Janouch.

Lidé by měli používat krémy s ochranným faktorem, sluneční brýle a pokrývky hlavy zejména ve slunečných dnech, přičemž jasné počasí s teplotami šplhajícími přes 25 stupňů by mělo panovat od středy do pátku. Na konci týdne se mírně ochladí a přibude oblačnosti.

V polovině května dosahuje v ČR UV index maximálních hodnot 5,3 až 5,5, nyní to ale může být 6,3 až sedm, což jsou hodnoty obvyklé pro léto.

Před extrémně sníženou ozonovou vrstvou meteorologové varovali už koncem dubna. Celkové množství ozónu má přitom roční chod s maximem na jaře a minimem na podzim. Janouch už dříve ČTK řekl, že posledních 15 až 20 let jsou hodnoty na jaře a v létě skoro vždy podnormální. Mohou za to prý klimatické změny a také to, že ačkoliv takzvaný Montrealský protokol zakazující výrobu produktů obsahujících freony a poškozujících ozonovou vrstvu funguje, regenerace potrvá několik příštích desetiletí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů