Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zemanova noční můra přilétá
Neměl by se vracet člověk, který je symbolem neúspěchu. Tak glosují někteří sociální demokraté nominaci Vladimíra Špidly na stínového ministra životního prostředí. Není sporu, že tenhle padlý premiér a bývalý eurokomisař je rozporuplná figura. Ale zažil, co to znamená, vyjít ze stínu Miloše Zemana, vzepřít se jeho nevybíravému tlaku, překazit mu plány. A to jsou zkušenosti teď pro ČSSD k nezaplacení.
Prezidentovi trojští koně v Lidovém domě zaržáli nevolí. Obviňují Bohuslava Sobotku, že hlavu státu provokuje, když do svého týmu zařadil důsledné antizemanovce, kteří šli svému expředsedovi v prezidentském plebiscitu tvrdě po krku. Jenže Jiří Dienstbier, Lubomír Zaorálek i Špidla byli ve stínové vládě dávno předtím, než Zeman vyjevil hradní plán a začal sbírat padesát tisíc podpisů. A všichni tři patří k těm úspěšnějším nositelům opoziční mise. Proč by měli skončit jen proto, že se Zeman ocitl na Hradě?

Krkonošský národní park (KRNAP), o jehož zřízení rozhodla tehdejší československá vláda na svém zasedání 17. května 1963 (nařízení nabylo účinnosti 10. června), je nejstarším a zřejmě i nejznámějším českým národním parkem. Rozprostírá se v severovýchodní části Čech při hranici s Polskem na území o celkové výměře 54.969 hektarů. Na severu sousedí s polským Karkonoskim Parkem Narodowym, s nímž tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě.
KRNAP má mezinárodní status biosférické rezervace. Zhruba 80 procent jeho území pokrývají lesy, převládající dřevinou je smrk. Pramení zde čtyři řeky - Mumlava, Labe, Jizera a Úpa, roste přes 1300 druhů kvetoucích rostlin a žije asi 240 druhů obratlovců. Zdejší klima je navzdory nevelké nadmořské výšce - nejvyšším bodem je se svými 1602 metry Sněžka - považováno za arktické a velehorské.

Argentina podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na Evropskou unii. Nelíbí se jí pravidla pro dovoz a prodej bionafty používaná ve Španělsku, Belgii, Francii, Itálii a Polsku. Oznámila to dnes WTO. Argentina patří mezi největší vývozce bionafty na světě.

Americký stát Texas se připojil ke čtveřici států z oblasti Mexického zálivu, které podaly žalobu na britský těžební koncern BP a další podniky kvůli jejich podílu na znečištění zálivu po havárii ropné plošiny Deepwater Horizon před třemi lety. Dalšími čtyřmi státy jsou Florida, Mississippi, Alabama a Louisiana. Dva posledně jmenované podaly žalobu již před třemi lety. Texas tak učinil v pátek.

Česká internetová populace dává přednost elektronické verzi denního tisku (56 %). Časopisy v jejich elektronické podobě čte zatím čtvrtina dotázaných (26 %).
Ze zařízení vedou zatím stolní počítače a notebooky. Tabletů a chytrých telefonů využívá zatím méně než pětina dotázaných. Další dvě pětiny by e-čtení rády provozovaly, ale nemají dosud potřebná zařízení. 50 % dotázaných by tato zařízení k četbě časopisů vůbec nechtěla využívat, u zpráv je tento "odpor" méně výrazný (42 %).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů