Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dny otevřených dveří v pasivních domech 2013 v Plzni a okolí

Dny otevřených dveří v pasivních domech 2013 v Plzni a okolí

Plzeňský kraj se řadí k nejaktivnějším regionům ve výstavbě pasivních domů. Přestože se jedná o jednoznačný trend do budoucna, který je zakotven i v novém zákonu platném od letošního roku, pasivních domů se staví stále málo a možnosti tyto stavby navštívit a zblízka si je prohlédnout nejsou časté. Nejbližší příležitost nastane v sobotu 25.5. 2013 kdy se otevřou dveře dvou domů v blízkosti Plzně (Litice a Křimice) a jednoho domu v Přednicích na jižním Plzeňsku. Prohlídky domů doplňuje bohatý doprovodný program.

Pasivní domy se otevírají veřejnosti
"V sobotu 25.5. bude mimořádná příležitost navštívit dva pasivní domy těsně před dokončením stavby. Návštěvníci tak uvidí pasivní domy v téměř dokončeném stavu, ale stále s možností prohlédnout si stavební řešení, řešení detailů a technologií. Návštěvníci poznají, že pasivní dům může vypadat jako jakýkoliv jiný dům a přitom se v něm platí jen zlomek ceny za energie proti ostatním domům. Pro zájemce o prohlídku hotového a obydleného domu bude otevřen pasivní dům v Přednicích. Možnost rozhovoru s majiteli a obyvateli domu je samozřejmostí", zve Václav Šváb z občanského sdružení ENVIC (jeden z organizátorů).
V rámci akce budou otevřeny dva domy (v Liticích a Křimicích) ve výstavbě těsně před dokončením a jeden dům, který je obydlen druhým rokem (v Přednicích). Program akce bude zahájen v 13:00 v pasivním domě v Liticích sérií krátkých přednášek pro zájemce o stavbu pasivního domu. Na akci budou přítomni odborníci ochotní zodpovědět d! otazy návštěvníků. Po prohlídce domu v Liticích budou následovat prohlídky domů v Křimicích a Přednicích.

"Pasivní domy jsou v současnosti energeticky nejúspornější domy, které jsou technicky dosažitelné a v Plzeňském kraji jich stojí již dvě desítky. Nejedná se tedy o hudbu budoucnosti, ale o současnou realitu s obrovským potenciálem do budoucna", říká Václav Šváb.

Pasivní domy šetří životní prostředí, vaše zdraví i kapsu
Návštěvníci informačního centra ENVIC se zajímají o pasivní domy zejména z důvodu výrazných úspor energie a peněz na vytápění těchto domů a protože v těchto domech je komfortnější a zdravější vnitřní prostředí. Navíc když zvážíme, že další růst cen energie je v podstatě nevyhnutelný, jedná se o jistou investici do budoucnosti. "Od některých majitelů domů, kterým jsme prováděli návrh a energetické výpočty jejich pasivního domu máme již první faktury za energie po roce provozu domu. Roční cena za energie v pasivním rodinném domě může činit cca 1! 5 000 Kč", vypočítává Ing. Martin Konečný, z firmy Kalksandste! in CZ (spolupořadatel akce). V této částce je zahrnuta veškerá spotřeba na dotápění, svícení a provoz všech spotřebičů. Tolik stojí energie v rodinném domě -- v pasivním bytovém domě by byly náklady v jednom bytě ještě nižší! Developeři však bohužel o pasivní domy nemají velký zájem -- kolik budou majitelé bytů platit za energie je příliš nezajímá.

Nulové domy v zákoně platném od 1.1. 2013
Díky nižší spotřebě energie jsou pasivní domy také výrazně ekologičtější než "standardní" domy. Extrémně úsporné domy jsou též důležitou součástí nového energetického zákona, platného od letošního roku -- jsou zde nazývány jako domy s téměř nulovou spotřebou energie - tedy pasivní domy které si umí zajistit potřebnou energii z místních obnovitelných zdrojů a to více nebo méně (téměř nulové, nulové nebo dokonce plusové domy). Podle tohoto zákona budou všechny nové domy postavené po roce 2020 mít minimálně téměř nulovou spotřebu energie! Pro budovy veřejných institucí a pro větší bud! ovy platí ještě dřívější termíny -- rok 2016, respektive 2018. Pasivní domy již nyní směřují k naplňování těchto nových zákonných požadavků.

Program akce:

Sobota 25. 5. 2013
Plzeň - Litice
13:00 -- Zahájení prednášek
13:10 - Prednáška na téma: Pasivní a nulové domy - rady, novinky, co nás ceká (Václav Šváb)
13:40 - Prednáška na téma: Co všechno udělat než mohu postavit kvalitní pasivní dum -- určeno pro stavebníky (Ing. Martin Konecný)
14:20 - Prednáška na téma: Úsporné technologie pro pasivní domy (Mgr. David Koranda)
15:00 -- Diskuze a prohlídka domu

Plzeň- Krimice
16:30 až 18:30 - Prohlídka rozestaveného domu

Predenice
16:30 až 18:30 -- Prohlídka již obydleného domu

Podrobný program, fotografie domů a navigace k nim je k dispozici na www.envic.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů