Čtvrtek, 28. března 2024

Pampeliška není jenom plevel

Pampeliška není jenom plevel
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) patří mezi první jarní byliny, jejichž léčivé účinky využívali naši předkové odpradávna. I když je pampeliška známá spíš jako nezničitelný plevel, v některých státech západní Evropy, zejména ve Francii, se pěstuje v zahradách jako bylinka a jejímu pěstování se věnuje jedna semenářská firma, která nabízí ve svém katalogu dvě odrůdy. Pampeliška na pěstování se vysévá od března do června do řádků vzdálených 25 až 30 cm. Po vzejití se vyjednotí tak, aby v řádku zůstalo asi dvacet rostlin na metr. Pěstitelé dokonce doporučují před sklizní rostliny zakrývat, aby se vybělily. Potom jsou listy pampelišky jemnější a mají lepší chuť.
Listy pampelišky na přípravu salátu jsou ve Francii i např. v Řecku k dostání i na trzích či v obchodech se zeleninou. Na tuto novinku však už můžete v některých obchodech narazit už i u nás. Pokud byste se rozhodli podstoupit malý experiment - zasít si pampelišku do několika řádků na záhon, nezapomeňte, že si její semena musíte opatřit z odkvetlých pampelišek, protože na náš trh se ještě zmiňované odrůdy nedostaly. Semínka posbírejte dřív, než je rozfouká vítr, a to z nejlépe vyvinutých rostlin.

Nejvhodnějším termínem pro sklizeň mladých lístků je březen až květen, kdy pampeliška ještě nezačala kvést. Sklízejí se mladé lístky, které vyrostly ve stínu, ale sbírat můžete i mladá ještě neotevřená poupata. Mají velmi jemnou chuť - zkuste je krátce podusit na másle a podle chuti osolit. Sklízet lze však po celou sezónu.

ZDROJ. www.floranazahrade.cz, mírně upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů