Čtvrtek, 28. března 2024

O titul Strom roku 2013 se utká dvanáct finálových stromů

O titul Strom roku 2013 se utká dvanáct finálových stromů

Celostátní anketa Strom roku 2013 zná dvanáct finalistů, kteří se budou v následujících měsících snažit získat přízeň veřejnosti, a tím i finanční prostředky na péči o sebe i zeleň v okolí. Hlasování mezi finalisty totiž bude zpoplatněné a jeho výtěžek se vrátí zpět k těmto stromům. Navrhovatelé ho pak budou moci využít k odbornému ošetření finalisty, novým výsadbám nebo vytvoření informačních materiálů o stromu. Napínavé hlasování, kdo z dvanácti finalistů se stane nejsympatičtějším stromem republiky, začne 15. června. Od této doby budou na stránkách www.stromroku.cz dostupné profily finálových stromů i podrobnosti o tom, jak hlasovat. Oblíbenou anketu Strom roku letos již po dvanácté pořádá Nadace Partnerství.

"Letos nám do nadace přišlo celkem 53 návrhů. Stromy nominovali hlavně aktivní lidé, kteří mají chuť udělat něco pěkného a užitečného pro stromy ve svém okolí. Změnili jsme totiž pravidla, a tak výtěžek zpoplatněného hlasování poprvé putuje zpět do míst, kde finalisté rostou. Pokud se tedy navrhovatelům ve finále podaří nasbírat dost hlasů, budou moci stromu například dopřát ozdravnou kúru nebo v jeho blízkosti vysadit další stromy. Záleží na tom, co si sami zvolili," říká koordinátorka ankety Hana Rambousková z Nadace Partnerství. Podpořit jednotlivé stromy bude možné od 15. června do 10. října podpisy na hlasovacím archu nebo dárcovskými SMS. Vítězný strom kromě titulu navíc získá poukaz na arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a postoupí do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku.

A jakým způsobem probíhal výběr postupujících stromů? Finalisté podle Rambouskové odbornou porotu zaujali zejména silnými příběhy nebo historií spojenou s místem, ve kterém rostou. Jsou mezi nimi památné stromy úctyhodného věku opředené pověstmi i stromy, které poskytují úkryt milencům nebo ochraňují obyvatele ve své blízkosti před povodní. (poznámka pro editory: příběh konkrétního finalisty naleznete v excellové tabulce) "Ráda bych také upozornila na stromy, které sice nepostoupily do finále, ale přesto si zaslouží naši úctu a obdiv. Jmenovitě hlošinu v ulici Hoštická v Bosonohách, katalpu na Moravském náměstí v Brně, jasan u vojenského hřbitova v Nových Hradech u Skutče a lípu ve školní zahradě v Kouřimi. Můžeme je nazvat "Stromy hrdiny", protože statečně odolávají stavebním činnostem, pokácení nebo nepříznivému městskému prostředí," dodává v závěru Hana Rambousková.

Anketu Strom roku 2013 spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů