Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dienstl lidem z Jiřetína: Vystěhujte se, dáme víc

Dienstl lidem z Jiřetína: Vystěhujte se, dáme víc

Energetická skupina Czech Coal ukazuje, že se nehodlá vzdát stovek milionů tun hnědého uhlí, které leží za těžebními limity pod obcemi Horní Jiřetín a Černice. Po sedmi letech se chystá nabídnout obyvatelům severočeských obcí více peněz za to, že se vystěhují ze svých domovů.

"Myslím, že nová nabídka je nutná. Pokud se chceme v dnešní době nějakým způsobem dohodnout, musíme obcím a jejich obyvatelům něco nabídnout. Primárně by to měla být přímá dohoda mezi těžařem a lidmi, kterých se to týká," uvedl v rozhovoru pro HN spolumajitel skupiny Czech Coal Jan Dienstl.

Nově má podle Dienstla proběhnout vyrovnání ve dvou rovinách. Nejprve bude firma zjišťovat, co lidé chtějí - zda peníze, nový dům, nebo pracovní místo. Následně přijde nabídka obcím, co všechno je pro ně Czech Coal schopen udělat - například ochranné valy nebo novou silnici.

"Na podzim bychom na tom měli intenzivně pracovat, abychom měli plán začátkem příštího roku hotový. Neříkám, že už to budeme nějak prezentovat, ale musíme mít podklady, abychom mohli začít přemýšlet," říká Dienstl.

Poslední "zjišťovací fáze" v obcích proběhla v roce 2006. Podle místostarosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta tehdy obcházeli zaměstnanci Czech Coalu jednotlivé vlastníky domů a nabízeli podobné varianty řešení, které Dienstl předestírá i dnes. "Pokud si dobře vzpomínám, nabízeli tehdy 1,4násobek odhadní ceny nemovitosti plus nějakou částku na satisfakci za ztrátu domova a stěhování," uvedl Buřt, jenž zatím o chystané nabídce nic neví.

Mluvčí skupiny Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová potvrdila, že se nabídka bude podobat té minulé, bude ale lepší. "Musí být fér pro lidi a musí dostat nádech roku 2013 a 2014."

Czech Coal v roce 2010 tvrdil, že s ním je ochotno jednat 75 procent občanů Horního Jiřetína. Šedesát procent z toho údajně s vyrovnáním souhlasilo. Podle Greenpeace se ale k veřejnému prohlášení obyvatel Jiřetína a Černic "Neprodáme!" z let 2008 až 2010, které odmítá spolupráci s Czech Coalem, připojila víc než polovina lidí.

Domluva s obyvateli obcí ale firmě k zahájení těžby nestačí. Zároveň musí být prolomeny současné územní limity těžby a o tom musí rozhodnout vláda. Ta Nečasova se však ve svém programovém prohlášení zavázala zachovat územní limity v současném stavu.

Ani připravovaná státní energetická koncepce, která má za cíl nastínit vývoj energetiky Česka na třicet let dopředu, s prolomením těžebních limitů do roku 2035 nepočítá.

O prolomení limitů rozhodnou příští volby, jejichž jasným favoritem jsou sociální demokraté. "Podle mě bychom měli trvat na prolomení limitů, ale pouze v případě, že to občané odsouhlasí v krajském referendu," uvedl stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

Podle internetového serveru Insider ekologičtí a energetičtí experti ČSSD doporučili posunout těžební limit u Severočeských dolů, patřících firmě ČEZ, v případě hnědouhelných dolů společnosti Czech Coal se to však podle nich naopak nevyplatí.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů