Úterý, 16. dubna 2024

Temelín - příliš drahé dobrodružství

Temelín - příliš drahé dobrodružství

Sdružení Calla u příležitosti dnešní návštěvy premiéra Nečase a ministra průmyslu Kuby v Jaderné elektrárně Temelín rozeslalo členům vlády informační list "Příliš drahý atom - Potíže účastníků temelínského tendru", připravený ve spolupráci s Hnutím DUHA. Upozorňuje v něm na problematické ekonomické souvislosti projektu 3. a 4. reaktoru v Temelíně.

Prodělečnost projektu nových reaktorů dnes připustil i ministr financí Miroslav Kalousek [1]. Ministr průmyslu Kuba v návrhu nové státní energetické koncepce požaduje garantovanou výkupní cenu elektřiny z nových reaktorů [2]. Jedině při zavedení tohoto bezprecedentního kroku by bylo možné zajistit uplatnění jaderných bloků na trhu. Takovou podporu však včera veřejně odmítl Milan Urban, stínový ministr průmyslu za ČSSD a odmítl i vydání vládních garancí na investice do stavby nových reaktorů [3].

Podle propočtů ekonomů z Candole Partners [4] by podpora ministra Kuby stála české spotřebitele téměř 17 miliard korun ročně. Rodina s průměrnou roční spotřebu 4 500 kWh by si připlatila o 1 434 Kč, tedy přinejmenším o 10 % navíc.

Edvard Sequens ze sdružení Calla řekl: "V případě investice do nových reaktorů je ještě stále čas zařadit zpátečku. Jen je potřeba přestat naslouchat silné lobby očekávající rentu na úkor peněženek spotřebitelů. Podle návrhu státní energetické koncepce máme po zprovoznění dalších bloků zůstat předním exportérem elektřiny, takže prostor pro jiná čistější a modernější řešení je výrazný."

Další informace mohou poskytnout:

Edvard Sequens, Calla, tel.: 602 282 399, e-mail: edvard.sequens@calla.cz

Karel Polanecký, Hnutí DUHA, tel.: 737 666 968, e-mail: karel.polanecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů