Čtvrtek, 28. března 2024

Stavba plovoucí jaderné elektrárny pokračuje

Stavba plovoucí jaderné elektrárny pokračuje

Pokořena další meta při stavbě ruské plovoucí JE - byly nainstalovány 300-tunové nádoby, kde budou uloženy reaktory

Rusové nainstalovali na první plovoucí jaderné elektrárně na světě Akademik Lomonosov dvě nádrže, které budou sloužit jako schránka pro aktivní zóny reaktorů a chladicí okruhy. Každá z nich váží přibližně 300 tun.

Nádrže vyrobil závod Baltské loděnice, který elektrárnu staví. Instalace trvala dva dny a byla velmi komplikovaná, především kvůli tuhé ruské zimě - zamrzla řeka Něva, na které loď plove.

Na první plovoucí JE budou fungovat dva jaderné reaktory o výkonu 35 megawattů. Nosná loď byla spuštěna na vodu v roce 2010, o rok později byla stavba dočasně zastavena kvůli bankrotu loděnic. Převzal je ale státní podnik United Shipbuilding Corporation a stavba pokračovala. Spuštění je naplánováno na rok 2016.

Rosatom hodlá vybudovat dalších 7 takových elektráren do roku 2015. Zájem o ně je v Rusku velký - okolo dvou třetin celého ruského území leží v oblasti trvale zmrzlé půdy, zásobování elektrickou energií je pro tyto kraje zcela zásadní, ale budování potřebné infrastruktury velmi náročné. Pohyblivé a nenáročné na pozemní obsluhu plovoucí elektrárny je mohou alespoň částečně vyřešit. Zájem projevil i plynový obr Gazprom, který je hodlá využít pro zásobování energií plynových vrtů v nejsevernějších místech zeměkoule (například na poloostrově Jamal). Není také vyloučeno, že v případě zájmu budou Rusové své námořní elektrárny vyvážet do zahraničí.

Obr. na:http://atominfo.cz/2013/01/pokorena-dalsi-meta-pri-stavbe-ruske-plovouci-je-byly-nainstalovany-300-tunove-nadoby-kde-budou-ulozeny-reaktory/

Základem pro technologie plovoucích jaderných elektráren posloužilo především ruské a sovětské know-how v oblasti vojenských jaderných technologií pro ledoborce a ponorky, reaktory tlakovodního typu PWR jsou vylepšenou verzí KLT-40, používaného na ruských atomových ledoborcích typu Arktika (jedním z nich je například slavná loď 50 let Vítězství).

Zdroj: World Nuclear News, www.atominfo.c

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů