Pátek, 29. března 2024

Deformace na druhou

 Deformace na druhou

Zprávy o smrti emisních povolenek byly předčasné. V dubnu sice europarlament zamítl návrh komise na snížení jejich počtu (a tím zvýšení ceny), teď se ale obdobný podnět vrátil oklikou přes poslaneckou iniciativu. A má šanci uspět. Tentokrát se totiž příznivě vyjádřila i Angela Merkelová a bez podpory Německa stejně tak velká změna uspět nemůže.

Zpráva o podpoře Německa vyhnala ceny povolenek vzhůru a určitě potěšila výrobce energie. Právě kvůli kolapsu cen povolenek padá cena elektřiny a s ní i cena akcií těchto firem. Jinou reakci lze čekat od spotřebitelů. Vznik trhu s povolenkami dotlačil mnohé výrobce energií k ekologičtějšímu provozu a určitě se příznivě odrazil na stavu životního prostředí. Jenže spolu s dotacemi na energie z obnovitelných zdrojů byly povolenky jedním z důvodů, proč cena elektřiny donedávna prudce rostla.

Teď se však na evropský energetický trh dostalo levné uhlí ze Spojených států a výsledkem je značný propad ceny energií. A také změna názorů, jak dokládá nedávný výrok evropského komisaře pro energetiku Günthera Oettingera, který se vyjádřil v tom smyslu, že by EU měla záběr své energetické politiky rozšířit z dosavadního úzkého zaměření na snižování emisí a začít klást stejně velký důraz na to, aby zůstala energie cenově dostupná. Zjednodušeně, raději přežijeme špinavou levnou energii než drahou čistou, za niž nás spotřebitelé mohou potrestat coby voliči - stačí se podívat na Bulharsko.

Problém evropské energetické politiky je v její nevyjasněnosti a v tom, kam vlastně míří. Ukazuje se to na přístupu k jádru, na trhu emisních povolenek i na ambivalentním přístupu k cenám energie, kde má stát mnohdy coby akcionář energetik zájem na co nejvyšších výdělcích, ale jednotliví politici zase dost neradi vysvětlují voličům, proč posílají miliardy majitelům elektráren založených na obnovitelných zdrojích. Nebo proč je výhodnější pěstovat biomasu než potraviny, jejichž ceny tím pádem rostou.

Energetický trh EU je dlouhodobě deformovaný společnou regulací a národními politikami podpor. Obnova trhu emisních povolenek je možností, jak napravit deformaci, která vznikla jinou deformací - jejich zavedením. Lepší by ale byla stabilní energetická politika, která by se neměnila co tři roky.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů