Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Z důvodu povodňového nebezpečí je v pondělí 3.6.2013 budova Ministerstva zemědělství na Těšnově v Praze uzavřena. Budou v ní pouze zaměstnanci nezbytní pro chod úřadu. Pro potřeby médií je k dispozici ředitelka Odboru komunikace. Kontakt : e.chaloupkova@mze.cz

V úterý 21. května schválil Evropský parlament usnesení, které zdůrazňuje potřebu zavést v EU integrovanější systém více podporující obnovitelné zdroje energie. Parlament zároveň usiluje o stanovení pevného podílu obnovitelných zdrojů, kterého by členské státy měly ve svém energetickém mixu dosáhnout do roku 2030. Přijat by podle nich měl být i plán s hlavními milníky určující vývoj do roku 2050. Členové Parlamentu chtějí těmito kroky vytvořit stabilní a předvídatelné prostředí, které by nalákalo nutné investice ze soukromého sektoru.

Komisař pro energetiku Günther Oettinger přivítal dnešní výsledek hlasování Evropského parlamentu týkající se legislativy o těžbě ropy a zemního plynu na volném moři. Díky nové směrnici budou evropské vody podléhat přísnějšímu režimu, čímž se zvýší bezpečnost těžby a zároveň bude zajištěna účinnější a rychlejší reakce v případě havárie. Směrnici ještě musí formálně schválit Rada.

Evropská komise uvalila odvetná cla na dovoz bionafty z Argentiny a Indonésie. Podle Bruselu tyto země prodávají bionaftu v Evropské unii za uměle nízké ceny. Nová cla vstoupí v platnost dnes. Evropská komise oznámila, že stanovila prozatímní cla na dovoz bionafty z Argentiny v rozsahu od 6,8 do 10,6 procenta. U dovozu z Indonésie byla cla stanovena v rozmezí od nula do 9,6 procenta. Očekává se, že konečnou podobu cel schválí členské státy EU do konce listopadu.

Londýnské letiště Heathrow hodlá zveřejnit jména nejhlučnějších aerolinek a výrazně zvýšit pokuty za nadlimitní hluk. Nejrušnější evropské letiště si tak chce zároveň naklonit tamní úřady, aby mu umožnily postavit další ranvej.
Letiště Heathrow, které má stále jen dvě přistávací dráhy, chce podle agentury Reuters zveřejňovat žebříček nejhlučnějších aerolinek čtvrtletně, začít s tím hodlá už letos v létě.
Konzervativní vláda premiéra Davida Camerona se podvolila tlaku místních obyvatel a protestních skupin, které upozorňující na dopady případného rozšíření letiště na životní prostředí. Plány na vybudování třetí ranveje proto zatím zrušila.
Vládní komise pro výkonnost letišť má další zprávu o situaci předložit v polovině roku 2015. Parlamentní výbor pro dopravu už tento měsíc rozšíření letiště podpořil a konstatoval, že by se měla postavit nejen třetí, ale možná i čtvrtá ranvej.

Výměna ekologických kotlů se z Moravskoslezského kraje rozšíří do celé republiky. Dotace na nákup nového kotle šetrného k životnímu prostředí bude činit asi polovinu nákladů. Program umožní podporu různých typů vytápění, řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Do programu se budou moci zapojit všechny kraje, které o něj budou mít zájem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů