Středa, 24. dubna 2024

Informace povodňové služby Ministerstva životního prostředí

Informace povodňové služby Ministerstva životního prostředí

o hydrometeorologické situaci dne 3. 6. 2013 k 7.00 hod.
Meteorologická situace:
Počasí u nás ovlivňuje tlaková níže nad střední Evropou, která budezvolna postupovat k východu.
Předpověď počasí naden (07-24):
Bude většinou zataženo s přeháňkami do 15 mm. Večer od severu ustávánísrážek. Nejvyšší teploty 9 až 13 °C, na Moravě a ve Slezsku 13 až 17 °C,teplota v 1000 m na horách kolem 12 °C, na Šumavě a ve Krušných horách kolem7 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Hydrologická situace:
Dosažené stupně povodňové aktivity (SPA) ve 7:00
Povodí
3. SPA
2. SPA
Berounka
15
5
Horní Vltava
21
17
Dolní Vltava
10
4
Ohře
3
7
Labe
11
6
Dyje
0
0
Morava
0
0
Odra
0
0
Celkem ČR
60
39
Celkem Čechy
60
39
Závěr:
Za posledních 6 hodin spadlo na území Čech maximálně 10 mm a to v oblastipovodí horní Berounky a Otavy, a v posledních hodinách pršelo také na severuČech, nejintenzivněji v povodí Lužické Nisy, kde spadlo také do této doby 10mm.
Zasaženy jsou toky v celých Čechách kromě Pardubického kraje. Po zmírnění srážkové činnosti během noci na pondělí přestalyhladiny horních toků v zasažených oblastech stoupat, popřípadě jsou napoklesu. Další vzestupy zaznamenáváme v důsledku dotoku ve středních adolních tratích.Aktuálně srážková činnost zpomalila, popřípadě rozkolísala poklesovou větevna horních úsecích vodních toků, například v povodí Smědé, Radbuzy a Úhlavy.Při výskytu očekávaných lokálních srážek do 15 mm nelze v nasyceném povodívyloučit riziko zhoršení situace.K 7.00 hod. bylo v povodí Vltavy, Ohře a Labe 60x 3. SPA a 39x 2. SPA. Morava a Slezsko nejsou zatím významně zasaženy a jsou zaznamenány pouze 1. SPA.
Pracovníci hlásné a předpovědní služby ČHMÚ, MŽP a dispečinky Podniků Povodí spolupracují s aktivními povodňovými komisemi.Není doporučeno jezdit do ohrožených míst.
Průtok v Praze je na úrovni 2830 m3/s.Je zřejmé, že se vyplní predikce MŽP oproti předpokladům Povodí Vltavy s.p. a dojde k překročení průtoku v průběhu dne na úrovni cca 3000 m3/s, není vyloučen i průtok vyšší.V povodí dolního Labe pod soutokem s Vltavou očekáváme běhemdnešního dne výrazné vzestupy hladin v důsledku dotoku z horních částí povodí. Předpokládaná kulminace v Mělníku (840 cm - 3600 m3/s) proběhne v noci z pondělí na úterý, v Ústí nad Labem (1080 cm - 3750 m3/s,cca Q50) během úterý.Během dneška kolem poledne se očekává kulminace Sázavy, a to na úrovni cca 520 m3/s.
Situace na tocích je velmi vážná a uklidnění lze očekávat až v úterý, s dlouhým dotokem na středních a dolních úsecích toků.
Zpracoval: Ing. Josef Reidinger
Schválil: Ing. Karel Vlasák, ředitel odboru ochrany vod

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů