Sobota, 20. dubna 2024

Festivalová sezóna přinese kila zábavy a tuny tříděného odpadu

Festivalová sezóna přinese kila zábavy a tuny tříděného odpadu

Dvacet českých letních festivalů se rozhodlo ve spolupráci s autorizovanou obalovou společností EKO-KOM již pošesté realizovat na evropské poměry unikátní projekt Čistý festival.Ten v průběhu léta propojí stovky tisíc návštěvníků tuzemských festivalů se zábavou a tříděním odpadů.Vedle velkých open-airů jako jsou Rock for People, Colours of Ostrava, Benátská noc, Votvírák a dalších se do projektu zapojují také menší regionální festivaly.

Motto: Třiďte odpady a užijte si větší porci zábavy

Díky propojení projektu Čistý festival s recyklačně-zábavným portálem Samosebou.cz bude letos třídění odpadu na festivalech zábavnější. Na většinu čistých festivalů dorazí skupina Recyklas, která má připravenou jedinečnou bubenickou show na čtyři barevné kontejnery na tříděný odpad. "V minulém roce tito bubeníci premiérově vystoupili na šestiakcích a jejich vystoupení nadchlo návštěvníky akcí i pořadatele. Proto jsme se dohodli, že Recyklas připraví novou show a s tou uskuteční turné na většině čistých festivalů," upřesnil Lukáš Grolmus, ředitel komunikace společnosti EKO-KOM.

Kromě bubeníků se mohou návštěvníci festivalů těšit na mimořádnou novinku v podobě chilloutové zóny s recyklovanou trávou. Do ní budou mít přístup všichni návštěvníci festivalů, kteří budou třídit odpady buď u barevných košů, nebo na stánku Čistý festival. Vstupenka do chilloutové zóny bude obsahovat poukaz na bezplatný internet a zapůjčení tabletu. Díky třídění odpadů budou tak lidé přímo na festivalech moci sdílet své zážitky s přáteli. Veškerý odpad vytříděný na dvaceti čistých festival bude již tradičněsvezen k dotřídění a recyklaci. Zajímavostí je, že se za posledních pět let podařilo na českých letních akcích vytřídit celkem přes 150 tun odpadu, z toho 1 070 000 plastových půllitrových kelímků.

Tatabojs zahrají na recyklované nástroje, Pavel Cejnar poradí, jak si zařídit domácnost

Na celkem pěti čistých festivalech se objeví Tatabojs, kteří letos v březnu ve spolupráci s portálem Samosebou.cz připravili recyklovanou verzi skladby Pěšáci. Jejich festivalové turné bude výjimečné v tom, že odehrají část koncertů na nástroje vyrobené z recyklovaných materiálů. Frontman kapely Milan Cais k tomu dodal: "Před 25 lety jsem měl bubny z plastových barelů, teď jsem si je pro změnu postavil z papírových krabic. Zjistili jsme, že hudba se dá dělat na záchodový trubky stejně dobře jako na zavařovací sklenice. K požadovanýmu tónu vám postačí jenom pilka nebo správná hladina vody. Turné i s tímhle bude velká zábava."

Patronem projektu Čistý festival se letos stal známý rozhlasový a televizní moderátor Pavel Cejnar. Ten na pěti čistých festivalech přímo na stánku projektu lidem poradí, jak si zařídit ideální recyklovanou domácnost s košem na třídění odpadů. Proč se rozhodl stát patronem projektu Čistý festival? "Kdysi jsem chtěl být popelářem. A taky hasičem. Obojí se mi povedlo, protože teď jsem patronem všech třídících lidí a taky dobrovolným hasičem. Vlastně každému, kdo bude třídit na festivalech, se tak splní jeho dětský sen."


Čisté festivaly lákají návštěvníky. Do soutěží věnovaly vstupenky za stovky tisíc korun!

Zábava propukne již od začátku června, kdy budou zahájeny soutěže o téměř 300 vstupenek za několik set tisíc korun. Mottem soutěží je, aby lidé navštěvovali především ty festivaly, kde se třídí odpady, a kde je čisto. Kromě vstupenek věnoval portál Samosebou.cz do soutěží celkem 12 chytrých telefonů. Soutěže probíhají na internetových stránkách projektu Čistý festival www.cistyfestival.cz a na profilu na Facebooku Čistý festival.

Příloha

Fotografie a logo projektu k této tiskové zprávě stáhnete v sekci média na www.cistyfestival.cz

Kontakt:

Čistý festival:Milan Anděl, telefon: +420 721 071 236, e-mail: info@cistyfestival.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů