Středa, 24. dubna 2024

Na workshopu společnosti PRO-BIO, s.r.o. byla představena nová ekologická metoda ochrany proti hmyzím škůdcům

Na workshopu společnosti PRO-BIO, s.r.o. byla představena nová ekologická metoda ochrany proti hmyzím škůdcům

Dne 15. 5. 2013 proběhl ve společnosti PRO-BIO, s.r.o. workshop zabývající se novou metodikou ekologické ochrany biopotravin proti skladištním škůdcům pomocí vakua, bez negativních vlivů na kvalitu potravin i životní prostředí.

Workshop byl součástí čtyřletého výzkumného projektu QI101B088, který je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a na kterém společně s firmou PRO-BIO s.r.o. spolupracují Výzkumný ústav potravinářský Praha v.v.i., Výzkumný ústav rostlinné výroby v.v.i a Agrotest fyto, s.r.o.

"V systému konvenčního zemědělství se běžně k ochraně skladovaných komodit před hmyzími škůdci používají chemické přípravky, které zamořují životní prostředí i samotné potraviny", vysvětluje zakladatel a spolumajitel firmy PRO-BIO, s.r.o. Ing. Martin Hutař. "V ekologickém zemědělství a při zpracování biopotravin jsou tyto metody zakázány, proto hledáme nová účinná řešení bez negativních dopadů", doplňuje Ing. Martin Hutař.

V zahraničí jsou běžně využívány alternativní prostředky k inaktivaci hmyzu založené například na přetlaku CO2 či jiných inertních plynů. Jedná se ale o metody velmi investičně a provozně náročné, které prodražují následně i finální produkt. "Z ekonomických důvodů jsou tyto metody bohužel pro většinu malých a středních českých firem nedostupné. Pustili jsme se proto do výzkumu postupu, který bude účinný, levný a dostupný, a přitom zcela neškodný pro zdraví konzumentů a intaktní k životnímu prostředí", upřesňuje Ing. Martin Hutař.

Podstatou nově testované metody je vytěsnění kyslíku z uzavřeného prostoru, čímž dochází k usmrcení škůdců. Vzduch je nejprve odčerpán vývěvou a pomocí absorbéru je eliminován zbytkový kyslík ve vakuu. Jeho naměřené hodnoty v ošetřovaném vaku se pohybují pod koncentrací 0,1 %. K inaktivaci hmyzu dochází ihned po ošetření vakuováním. K 100% mortalitě všech vývojových stádií škůdců dojde však až za 1-6 týdnů.

Účastníkům workshopu bylo v praxi předvedeno ošetření 2 vaků. Rozšíření tohoto způsobu ochrany může napomoci výrobcům účinně a levně řídit kvalitu potravin. Jde o jednu z mála použitelných a finančně nenáročných metod pro výrobce a zpracovatele biopotravin. Proces je navíc velmi jednoduchý a z hlediska bezpečnosti práce nerizikový. Při tomto způsobu ošetření ekologicky vypěstovaných zrnin je dodržena podmínka na zachování jejich dokonalé kvality. Není snížena klíčivost ošetřené zrniny a nedochází ani k chemickým změnám v zrnině. "Metoda je nyní ve fázi zkoušení a její plné využívání plánujeme od počátku příštího roku", dodává Ing. Martin Hutař.

Další informace:

Ing. Barbora Hernychová, PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.
Tel: 777 935 189
e-mail: hernychova@probio.cz
www.probio.cz
www.bioweb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů