Pátek, 19. dubna 2024

Prázdniny před námi

Prázdniny před námi

Líbí se mi, že lidstvo někdy trochu ulétne a některé věci se stanou svatými, aby se následně zjistilo, že například ve špenátu je desetkrát méně železa, než se tvrdilo, a že Pepek námořník by už musel - pokud by tam byla dříve proklamovaná dávka - zrezivět a nemohl by vystupovat v televizi. Nyní americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku NASA poslal na záda všechny ochránce přírody, když uveřejnil zprávu, že skleníkové plyny, především oxid uhličitý (CO2), nezpůsobují globální oteplování, jak se dosud soudilo, ale naopak zemskou atmosféru ochlazují!

Je to vůbec možné? Čím nás budou strašit ekologové a není to náhodou tendenční výzkum na objednávku, aby v USA mohli těžit břidličné plyny? Výzkumné centrum NASA Langley došlo na základě analýzy dat získaných přístrojem Saber, který sleduje radiační bilanci horní atmosféry, k závěru, že skleníkové plyny ve skutečnosti blokují až 95 % škodlivých slunečních paprsků a tím zabraňují oteplování planety. Vědci se zaměřili na infračervené emise oxidu uhličitého a oxidu dusnatého (NO), dvou látek, které mají klíčovou roli v energetické bilanci vzduchu nad povrchem naší planety. Tento efekt potvrdil i RNDr. Jan Laštovička, DrSc., vedoucí oddělení aeronomie Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Větší roli podle něj má CO2 nikoli v horní, ale v dolní vrstvě atmosféry (troposféře), kde ho je více a působí naopak ohřev. Také oxid dusnatý hraje významnou ochlazovací roli v horní atmosféře - zejména při slunečních a geomagnetických bouřích, kdy jeho koncentrace roste. V konečném efektu je ale ochlazující efekt obou plynů v horní atmosféře nesrovnatelně menší než jejich oteplující efekt v nižších vrstvách.

A máme to. Osobně si myslím, že bubáci prezentující slova, že CO2 nás uvaří, nemají pravdu a že náš život probíhá ve spirálách a negacích negací, což vede k tomu, že se některé děje - třeba chování přírody - opakují. Těžko nám sice začnou zpět namrzat tající ledovce, ale prý v době husitských válek bylo teplo i v zimě, přesně jako tomu bývalo v předchozích letech. Nevím, jestli Jan Žižka objednal počasí, aby mohl křižákům dávat lekce i v zimě, ale prostě to tak bylo. Padl další mýtus moderní doby. A já jsem teď zmaten, jestli mám skleníkové plyny vypouštět, nebo se jimi dusit?

Tohle číslo Technika je poslední, které připravujeme z dlouholetého působiště vydavatelství Economia na Letné, protože to se stěhuje do Karlína, kde se všichni redaktoři - až na malé výjimky - setkají v jedné obrovské hale na přípravu zpravodajství. Každý z nás už má svou virtuální židli a 21. června vypukne akce kulový blesk. Vzhledem k tomu, že se ale stěhuje naráz několik stovek lidí, viděl bych to na akci deset kulových blesků najednou.

Doufám, že vše dobře dopadne, dopředu připravené scénáře vyjdou a vše na novém místě bude fungovat tak, jak má. Obavy starší generace X, která nevyrůstala od malička s výpočetní technikou, se mísí s nadšením generace Y, jež má všechny technologie v malíčku. Nyní vypukne praktický mix a ukáže se, zda některé vybrané scénáře jsou reálné a práceschopné.

Trochu sobecky si přeji, abyste nám drželi palce.

Prima začátek dovolené vám přeje

Milan Loucký,
šéfredaktor, Technik

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů