Pátek, 29. března 2024

Odkládání Nové zelené úsporámžene stavebnictví do větší krize

Odkládání Nové zelené úsporámžene stavebnictví do větší krize

Ministerstvo životního prostředí minulý týden znovu posunulo termín vyhlášení podmínek Nové zelené úsporám. Místo naděje na oživení českého stavebnictví se stává čekání na vyhlášení podmínek programu spíše hrozbou pro celé odvětví. Lidé s vidinou dotací odkládají stavby nových domů i investice do oprav a místo rozjezdu stavební sezóny hrozí odvětví ještě větší propad.
Petr Holub, ředitel Šance pro budovy, aliance podporující energeticky úsporné stavebnictví, říká: "Dlouhé měsíce čekání na vyhlášení podmínek Nové zelené úsporám způsobuje propad v poptávce po stavebních pracích a poškozuje letošní stavební sezónu. Řada občanů už navíc nemusí stihnout svůj projekt řádně připravit tak, aby žádost mohla v srpnu odevzdat."

Nynější situace živě vykresluje, jaké problémy firmám i občanům způsobuje absence promyšlené vládní strategie podporující energeticky úsporné stavebnictví.
Podobný program, jako je očekávaná Nová zelená úsporám, by totiž měl být dlouhodobý a stabilně financovaný.

Dlouhodobý program by umožnil průběžný příjem žádostí, takže by vlastníci domů mohli renovaci naplánovat podle své situace a nikoliv podle data stanoveného ministerstvem. Na stavebním trhu by pak čekání žadatelů na výzvy nepůsobilo výkyvy v poptávce po stavebních pracích, jako se to děje nyní.

Inspirovat se Česko může v Německu, kde dlouhodobá podpora energetických úspor v budovách funguje už po desetiletí v podobě programů se stabilními podmínkami i financováním a žádosti mohou lidé podávat průběžně po celý rok. Petr Holub dodává: "Rozhodnutí investovat do renovace nebo stavby domu se nerodí z týdne na týden, proto preferujeme vstřícnější model, kdy lidé mohou podávat žádosti o podporu energetických úspor v budovách po celý rok. Vyhnuli bychom se tak turbulencím v poptávce po stavebních pracích, které nás nyní trápí. Vláda by měla na program najít dostatečné finance, vždyť je výhodný nejen pro občany, ale i pro ekonomiku státu."
Kontakt:
Mgr. Jana Kubáňová, koordinátorka komunikace, tel.: 774 422 910, email: jana.kubanova@sanceprobudovy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů