Čtvrtek, 28. března 2024

FOND ASEKOL LETOS PODPOŘÍ REKORDNÍCH 49 PROJEKTŮ

NA PODPORU RECYKLACE A SBĚRU ELEKTRA ROZDĚLÍ VÍCE NEŽ 2 MILIONY KORUN

FOND ASEKOL LETOS PODPOŘÍ REKORDNÍCH 49 PROJEKTŮ

Šestý ročník Fondu ASEKOL podpoří z celkových 99 přihlášek 49 projektů zaměřených na sběr a recyklaci elektra. Celková výše udělených dotací se vyšplhá na částku přesahující 2 miliony korun. Podporu obdrží obce, nevládní neziskové organizace či provozovatelé sběrných dvorů. Za dobu působení fondu, který založila nezisková organizace ASEKOL, bylo podpořeno 243 projektů, jejichž celkový příspěvek dosáhl více než 15 000 000 korun.

Fond ASEKOL nabídl ve svém šestém ročníku zájemcům o dotaci tři programy; Rekonstrukce, Intenzita a Osvěta. "Jako již každoročně, nejvíce žádostí směřovalo k podpoře při zabezpečení sběrných dvorů kamerovým či jiným systémem," říká Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL. "Dále se jednalo o žádosti na úpravu a rozšíření kontejnerových stání, které občanům zjednoduší možnost třídění nejen starého elektra," dodává Ansorgová.

Nejvyšší příspěvek 60 000 korun obdrží osvětový projekt města Třinec, který přinese občanům efektivní poradenský systém pro správné třídění odpadů a klade si tak za cíl zlepšit výsledky sběru. Druhou nejvyšší dotaci ve výši 56 000 korun získá sběrný dvůr v Bydlinského ulici v Táboře na zabezpečení místa sběru odpadů.

Vyhodnocení projektů měla jako každoročně na starosti devítičlenná Rada Fondu ASEKOL, jež byla složena ze zástupců společnosti ASEKOL, Svazu měst a obcí, Sdružení veřejně prospěšných služeb, výrobců a médií. Stejně jako celý chod kolektivního systému ASEKOL, i Fond ASEKOL je financován klienty systému - výrobci a dovozci elektrozařízení.

"Množství žádostí o podporu je signálem, že je v oblasti sběru a recyklace vysloužilých elektrospotřebičů stále hodně práce. Fond ASEKOL je pro mnoho projektů důležitým faktorem úspěchu a já jsem rád, že se po šesti letech práce můžeme ohlédnout za desítkami z nich, které i díky naší podpoře dávají občanům možnost ekologického třídění," vysvětluje Pavel Drahovzal, předseda Rady Fondu ASEKOL a předseda komise životního prostředí Svazu měst a obcí České republiky.

ASEKOL s. r. o.: Čs. exilu 8, Praha 4, manažerka komunikace: Hana Ansorgová, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů