Úterý, 23. dubna 2024

Naše nervy a bylinky

Naše nervy a bylinky

Nervová soustava řídí a ovlivňuje fungování celého organismu, proto její správné funkci musíme věnovat zvýšenou pozornost. K udržení dobré nálady potřebujeme klid, a chuť do života máme ukrytu i v rostlinné říši, kde najdeme mnoho dobrých pomocníků a bez vedlejších účinků nás zbaví bolesti, přivodí klidný spánek a duševní pohodu.

Bazalka pravá
Nejoblíbenější koření italské kuchyně. Má protizánětlivé účinky při onemocněních ústní dutiny, pomáhá při léčení chronické gastritidy, cyst, podporuje chuť k jídlu a odstraňuje plynatost. Podporuje chuť k jídlu a je účinná i při zácpě. Působí také na psychiku - zklidňuje pocuchané nervy a éterický olej z bazalky dodává energii a zahání únavu, stres a vyčerpanost.
Co možná o této bylince nevíte.
Pro svou příjemnou chuť a vůni si bazalka našla uplatnění v různých kulturách. Ve starověkém Řecku ji užívali jako vzácné koření a sloužila také jako lék při uštknutí hadem nebo škorpionem. V řecké církvi je součástí svěcené vody, kterou kladou k oltáři, protože prý jako první vyrostla na Ježíšově hrobu. V Mexiku nosí lidé nať z bazalky v pytlíku na krku, aby byli bohatí a šťastní.

Dobromysl obecná
Patří k ozdobám naší přírody. Roste převážně na slunných půdách. Tato rostlina je také známá jako oregano. Dobromysl uklidňuje a posiluje celý organismus a prospívá trávicímu traktu, čistí plíce a průdušky, ale také uklidňuje mysl. Působí i jako mírné antidepresivum a při poruchách spánku.
Co možná o této bylince nevíte.
Už staří Egypťané používali dobromysl jako dezinfekční prostředek. Do Evropy ho přivezli arabští lékaři, kteří jím léčili migrény a nervozitu. Ve starších dobách bývalo zvykem vysazovat dobromysl na hroby, aby duše mrtvých odpočívaly v pokoji.

Chmel obecný
Většina lidí považuje chmel za přísadu do piva, ne za léčivou rostlinu. Z chmelu se sbírají šištice. Chmel celkově uklidňuje, proto se užívá při nervozitě, nespavosti, migréně, depresích, v přechodu a při pohlavních podrážděních. Chmel má i další dobré vlastnosti - působí močopudně, podporuje chuť k jídlu, pomáhá při křečích a má dezinfekční účinky.
Co možná o této bylince nevíte.
Pivovarnictví se začalo v našich končinách rozvíjet v 11. století. Látky obsažené v chmelu se začaly pro léčení využívat na začátku 19. století. Na začátku minulého století se chmelové výhonky konzumovaly podobně jako chřest.

Levandule úzkolistá
Pochází se středomoří, u nás volně neroste, ale hojně se pěstuje v zahrádkách. Z levandule se často vyrábí kosmetické přípravky, oleje na masáž a aromaterapie. Levandulový čaj je osvědčeným prostředkem na pocuchané nervy. Pomáhá při nervozitě a s ní souvisejícími návaly do hlavy, při třesavce, stresu, hysterii a migréně. Její vnitřní uplatnění se ještě rozšiřuje na trávicí a dýchací orgány.
Co možná o této bylince nevíte.
Levanduli používali někdy jako náhražku mýdla, odtud pochází latinské pojmenování lavere - mýt. Matthioli radil přidávat levanduli do vína, doporučoval ji pít hlavně starším lidem, protože navracela paměť. Naše prababičky dávaly levanduli do plátěného pytlíčku a ukládaly do skříní, kde provoněla prádlo a odháněla moly. Rodícím ženám dávali do rukou svazek levandule, která prý zaháněla strach a dodávala odvahu.

Maliník obecný
Maliník zklidňuje mysl a předchází depresivním stavům. Navíc před menstruací příznivě působí svým tonizačním účinkem na dělohu, navíc účinně pročišťuje organismus.
Co možná o této bylince nevíte.
Na přelomu našeho letopočtu byla v Malé Asii nejznámější lokalitou sběračů malin hora Ida. Její název se přenesl i do přívlastku pojmenování maliny. Od pravěku sloužily maliny člověku jako potravina, o čemž svědčí mnohé nálezy semen ve starých obydlích. K léčebným účelům jsou nejlepší divoce rostoucí maliny, nevyrovnají se jim ani nejkrásnější pěstované.

Máta peprná
Máta má příznivé účinky na žaludek a trávicí soustavu. V čínské tradiční medicíně a v lidovém léčitelství je máta považována za jednu z všestrannějších bylinek, která pomáhá mimo jiné i při závratích, nespavosti či melancholii.
Odvar z listů máty se používá na koupele při nervovém vypětí, na kloktání při zánětu dásní, bolení zubů a na odstranění pachu z ústní dutiny. Navíc je máta peprná bohatá na antioxidanty, které podporují dobrý zrak a její silice posiluje imunitní systém. Máta rovněž účinkuje antisepticky a tišivě při zánětlivých onemocněních horních cest dýchacích a při bronchitidě.
Co možná o této bylince nevíte.
Pojmenování máty má původ v řecké mytologii. Minta, byla nymfa, do které se zamiloval bůh podsvětí Hádes. Když se o tom dozvěděla jeho manželka, přeměnila nymfu na voňavou bylinku. Mátu si mimořádně oblíbili Arabové, nacházíme ji v mozaikových výzdobách jejich paláců. Židé ji kladli na zem v synagoze, neboť ji považovali za posvátnou bylinu.

Meduňka lékařská
Tuto rostlinku najdeme v zahrádkách, protože ve volné přírodě neroste. Pěstuje se kvůli svým léčivým účinkům. Meduňka má v dnešní době plné stresu mimořádné postavení. Dokáže uklidnit celý organismus. Působí na centrální nervový systém a ovlivňuje nejen nervovou soustavu, ale i psychiku a podněcuje léčení všech tělesných orgánů, v nichž vlivem stresu dochází k chorobným změnám. Uvolňuje křeče, bušení srdce a další problémy zapříčiněné nervovým napětím, je výborným uspávacím prostředkem. Také ji lze použít jako přísadu do koupelí a aromaterapeutických směsí.
Co možná o této bylince nevíte.
Pojmenování meduňky pochází z řeckého názvu pro včelu. Tato bylinka totiž obsahuje mnoho nektaru, který přitahuje včely. Proto bývalo zvykem před nasazením nové včelí rodinky potřít celý úl meduňkou. Lékař Paracelsus nazýval meduňku elixírem života.

Oves setý
Patří mezi základní obiloviny, které považujeme za nejvhodnější lidskou výživu. Ve formě ovesných vloček jej koupíte v každém obchodě s potravinami. Výživnou hodnotu a sílu ovsa využívají sportovci a těžce pracující ke zvýšenému dodání energie do organismu. Z rozdrceného ovesného obilí se připravuje léčivý čaj na uklidnění nervové soustavy, při vyčerpanosti, celkové slabosti a nespavosti. Oves tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, zlepšuje krevní oběh, snižuje krevný tlak, pomáhá při nechutenství a prospívá slinivce břišní. Slouží také jako pomocný prostředek při odvykání drogové závislosti každého druhu. Zevně je oves ve formě koupele dobrým posilujícím prostředkem na revmatických bolestech páteře a kloubů, ústřel, ischias, kožní nemoci a tělesnou slabost.
Co možná o této bylince nevíte.
Předpokládá se, že oves na naše území přinesli staří Slované ze své pravlasti. Ve středověku si ovsa vážili jako významné součásti stravování, farář Kneipp doporučoval oves při stavech fyzické a psychické vyčerpanosti. Do 16. Století byl oves hlavní surovinou na výrobu piva. Této tradici zůstali dodnes věrní Belgičané.

Rozmarýn lékařský
Rozmarýn nebo také rozmarýna se v čínské tradiční medicíně používá již tisíce let jako účinná bylinka na posílení mozku. Mírní nervovou vyčerpanost - obsahuje totiž vzácné éterické oleje, které stimulují mozkovou činnost a také zvyšují bdělost mozku. Kromě pozitivních účinků na mozek podporuje tato bylinka trávení a chuť k jídlu, zvyšuje tvorbu a vylučování moči a pomáhá při nadýmání. Je také známým posilovačem imunitního systému a dokáže pozvednout náladu. Koupel z odvaru rozmarýnu má osvěžující účinky a velice dobře čistí i póry.
Co možná o této bylince nevíte.
Tato rostlinka se našla i v hrobkách egyptských faraonů. Mluví se o ní jako o bylince lásky a smrti, která chrání před účinkem pekla. Odpradávna byla považována za symbol věrnosti, proto ji nevěstám uplétali do svatebních věnečků. Větvičky rozmarýnu můžete ukládat i do prádelníků. Chrání před moly a vše krásně provoní.

Třezalka tečkovaná
Na našich loukách se vyskytuje často a mnoho lidí chodí do přírody a sbírají si rozkvetlou nať. Třezalka je všelék. Léčí játra, žlučník, překyselený žaludek, vředy, močové cesty, ale také nervy, deprese, pocity strachu, úzkosti a duševní nemoci. Pomáhá na srdce, zlepšuje krevní oběh, prospívá při menstruačních problémech a v klimakteriu. Její vlastnosti se se uplatňují i zevně na rány, různé bolístky a jako přísada do koupelí. Třezalkový olej je vynikající při masážích proti svalovým bolestem. Je třeba však dávat pozor a při konzumaci třezalkového čaje nebo po aplikaci oleje nevycházet na přímé slunce. Dojde k podráždění pokožky.
Co možná o této bylince nevíte.
Třezalka je prastará bylinka opředená mýty a pověrami. Aby měla svou zázračnou a léčivou moc, musela se sbírat na sv. Jána, podle čehož ji nazývali svatojánská tráva. Obsahuje červené barvivo, které se nazývalo krev sv. Jana. Chcete-li získat lásku určité osoby, přidejte jí do čaje trochu třezalkové šťávy.

ZDROJ: www.sonnentor.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů