Úterý, 19. března 2024

Obama v úterý představí plán boje proti změnám klimatu

Obama v úterý představí plán boje proti změnám klimatu

Americký prezident Barack Obama během svého projevu ve Washingtonu v úterý představí plán boje proti klimatickým změnám. Prohlásil to ve videonahrávce, kterou dnes zveřejnil Bílý dům.

"V úterý vysvětlím svou představu toho, kam, domnívám se, musíme směřovat - národní plán na snížení znečištění oxidy uhlíku, připravit naši zemi na dopady klimatických změn a postavit se do čela celosvětového boje proti nim," uvedl podle agentury Reuters šéf Bílého domu.

Obama se během svého středečního projevu v Berlíně zavázal, že americká vláda zvýší své úsilí o ochranu životního prostředí. Klimatické změny přitom označil za "globální hrozbu naší doby".

Podle tehdejších vyjádření Obamovy ekologické poradkyně Heather Zichalové chce americký prezident zařadit mezi priority svého druhého funkčního období zejména boj za omezení emisí oxidu uhličitého z elektráren. Ty v současnosti představují zhruba 40 procent celkového objemu emisí oxidu uhličitého v USA. Washington prý mimo jiné chce i rozšířit praxi energetických standardů pro spotřebiče, urychlit rozvoj programů čisté energie a omezit emise plynů, které vyvolávají skleníkový efekt.

V dnes zveřejněném prohlášení Obama podle deníku The Washington Post vyzdvihl hospodářské příležitosti, které by snižování emisí skleníkových plynů mohlo přinést. "Budeme potřebovat vědce, aby vynalezli nová paliva, a zemědělce, aby je vypěstovali," řekl mimo jiné prezident, který v úterý svůj projev přednese na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů