Úterý, 19. března 2024

České firmy mají přebytky povolenek za 6,6 miliardy korun

České firmy mají přebytky povolenek za 6,6 miliardy korun

Pět českých firem drží 63,6 milionu přebytečných povolenek. Do budoucna jich bude nedostatek, hájí se společnosti.

V byznysu s emisními povolenkami, které dovolují evropským společnostem vypouštět do ovzduší oxid uhličitý, se točí kolem 1,4 bilionu korun. Část z toho na svých účtech schovávají i české firmy. Pět největších českých "šetřilů" v letech 2008-2012 dohromady nastřádalo 63,6 milionu povolenek, což se při současné ceně čtyři eura za povolenku rovná 6,6 miliardy korun.

Nejvíc má ušetřeno státem kontrolovaná energetická skupina ČEZ, která drží na účtech přibližně 28,5 milionu emisních povolenek v hodnotě necelých tří miliard korun. Do pětice majitelů s největším počtem přebytečných povolenek na účtech se dostal také Energetický a průmyslový holding či ocelárna ArcelorMittal.

Přebytky jsou hlavním důvodem, proč dnes nefunguje evropský systém obchodování s emisními povolenkami, jenž si dal v roce 2005 za cíl tlačit evropské firmy do ekologizace a zefektivnění svých zdrojů v rámci boje s klimatickými změnami. Dnes jsou totiž povolenky téměř bezcenné. Jejich současná cena se pohybuje těsně nad čtyřmi eury za kus. Evropská komise přitom zpočátku očekávala, že se cena povolenky vyšplhá na dvacet eur. Nefunkční systém tak nevyvíjí tlak na evropské společnosti, aby investovaly do snižování emisí.

Důvodů pro přebytek povolenek je několik. Tím hlavním je skutečnost, že si firmy mohly přenášet přebývající povolenky z takzvaného druhého alokačního období (2005-2008) do třetího, které skončí v roce 2020. A protože společnosti dostaly ve druhém období přiděleno víc povolenek, než byly schopny spotřebovat i kvůli evropské ekonomické krizi, přenesly si na účty povolenky, které mohou zpeněžit nebo nechat na třetí období, v němž se bude většina povolenek dražit v aukcích.

"Benevolentní parametry rozdělování povolenek byly nastaveny ještě před úderem ekonomické krize, během níž došlo k poklesu výroby a tím i emisí," uvedla k přebytkům Barbora Hanžlová z Centra pro dopravu a energetiku.

"Naše výroba klesla od roku 2008 o třetinu. Kdybychom vyráběli jako v roce 2007, naše přebytky jsou minimální," okomentoval člen představenstva ArcelorMittal Jan Rafaj, podle něhož budou přebytečné povolenky využity v následujících letech, kdy si jejich většinu bude muset skupina kupovat.

Společnosti zároveň hojně využívají systému uhlíkových kreditů, což je ekvivalent emisní povolenky. Firmy si mohou tyto kredity koupit v případě, že zainvestují do ekologizace "špinavých zdrojů" mimo Evropskou unii. Například ArcelorMittal si v období 2008 až 2012 koupil 3,5 milionu těchto kreditů. Jejich cena se pohybuje kolem půl eura za kredit, jsou osmkrát levnější než současná klasická emisní povolenka. "Kredity jsou vyváženy investicemi do ekologie, které nejsou naší povinností," dodal Rafaj.

Zvýšení energetické efektivity společností je dalším opatřením, které evropským i českým společnostem ušetřilo povolenky na účtech. Tento argument například razí ČEZ. "Investovali jsme do energetické efektivity našich zdrojů, a tudíž jsme povolenky ušetřili," uvedl k číslům mluvčí Ladislav Kříž.

"Budeme se je snažit alokovat tak, aby to bylo co nejvýhodnější. To však bude záležet i na rozhodnutí evropských institucí, které mají přímý vliv na cenu povolenek. Podstatné je také další směřování energetiky v oblasti výstavby obnovitelných a dalších nízkoemisních zdrojů. Vliv má rovněž obnovení ekonomiky, které s sebou nese nárůst poptávky po povolenkách," dodala Barbora Půlpánová z tiskového oddělení ČEZ.

Aby systém obchodování s povolenkami zachránila, Evropská unie se dnes snaží dočasně 900 milionů emisních povolenek z trhu stáhnout a nakopnout tak skomírající trh. O jejich stažení bude Evropský parlament hlasovat 3. července.

Pro energetické firmy, jako je ČEZ, to může znamenat vzpruhu, jelikož je cena povolenky započítaná v ceně elektřiny. A to by mohlo zvýšit příjmy skupiny z jejího prodeje. "Stažení 900 milionů povolenek by mohlo zvýšit cenu elektřiny o jedno až dvě eura," hodnotí analytik České spořitelny Petr Bártek. Hutní sektor z toho však radost nemá. "Stažení povolenek z trhu je pouze dílčí krok. Víc nás zajímá, co bude se systémem dál. Nikdo dnes neumí garantovat, že z toho nebude jen další ekonomická zátěž pro ocelářský průmysl," uzavřel Rafaj.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů