Pátek, 19. dubna 2024

ÚOHS prošetřuje tendr na svoz odpadu v Plzni, zakázka nemá vítěze

ÚOHS prošetřuje tendr na svoz odpadu v Plzni, zakázka nemá vítěze

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prošetřuje tendr na svoz, úpravu a odstraňování komunálního odpadu v Plzni. Zakázka s předpokládanou hodnotou 600 milionů korun za čtyři roky trvání smlouvy zatím nemá vítěze. Plzeňské komunální služby s.r.o. čekají už několik měsíců na konečný verdikt ÚOHS. ČTK to řekl jednatel plzeňských komunálních služeb Petr Baloun.

ÚOHS tendr zkoumá od loňska. Aktuálně vede dvě správní řízení. V prvním z nich již bylo vydáno prvostupňové rozhodnutí, kterým ÚOHS zamítl návrh společnosti Becker Umweltdienste GmbH proti postupu komunálního podniku. "Proti tomuto rozhodnutí byl podán rozklad, který je v současné době posuzován ve druhém stupni a bude o něm rozhodovat předseda úřadu," uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Paralelně podle něj pokračuje další správní řízení týkající se stížnosti společnosti Becker Bohemia s.r.o. proti jejímu vyřazení ze zadávacího řízení. "V tomto případě ještě nebylo vydáno prvostupňové rozhodnutí," uvedl Švanda.

Přestože plzeňským komunálním službám aktuálně nic nebrání v pokračování zadávacího řízení, městská firma čeká na konečný verdikt úřadu. "ÚOHS sice ani jednou nevyhověl žádosti navrhovatele na vydání předběžného opatření, nicméně jsme se rozhodli z důvodu opatrnosti a zachování rovného přístupu ke všem zájemcům o veřejnou zakázku vyčkat s vyhlášením druhého kola (podání cenových nabídek) do vydání alespoň prvoinstančního rozhodnutí ÚOHS ve věci částečného vyloučení jednoho ze zájemců," uvedl Baloun. Doplnil, že délka řízení u ÚOHS, který se případem zabývá více než půl roku, "do jisté míry komplikuje zadání veřejné zakázky".

Zakázka je podle něj rozdělená na čtyři rovnocenné části. Každá za 36 až 38 milionů korun za rok. Celkový objem zakázky je součtem částí tendru za čtyři roky. Do soutěže se přihlásilo šest firem.

"Jejich identifikaci a rozdělení v jednotlivých částech veřejné zakázky nebudeme do doby podání cenových nabídek sdělovat, a to z důvodu případného zhoršení postavení zadavatele spočívají v možnosti dohody o cenách mezi jednotlivými zájemci," dodal Baloun.

Filip Vrána

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů