Pátek, 29. března 2024

Stanovisko ČAOH ke kontrolní zprávě NKÚ

Stanovisko ČAOH ke kontrolní zprávě NKÚ

Česká asociace odpadového hospodářství vydala své stanovisko ke kontrolní zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu týkající se problematiky výběru poplatků za ukládání nebezpečných odpadů.

"Problematika výběru poplatků za ukládání nebezpečných odpadů je řešena od roku 2005, kdy NKÚ prováděl první kontrolu. Problémy s nižším výběrem poplatků se objevily po-té, co narostla zákonná sazba tohoto poplatku, která je v ČR nyní 6200 Kč za tunu uloženého odpadu. Tato sazba je ve srovnání násobně vyšší než ve všech ostatních státech EU. Poplatek je v ČR nejvyšší v Evropě a patrně i na světě. Další nejdražší poplatky v ostatních státech se pohybují maximálně kolem 1600 Kč za tunu - dva státy EU, u ostatních států kolem cca 700 Kč (zdroj: ETC/SCP).

Ukládání nebezpečných odpadů je v ČR na dotčených zařízeních kontrolováno každoročně a v oblasti poplatků za NO nám není znám případ, kdy by bylo zjištěno porušení zákona. Provozovatelé zařízení respektují povolení vydaná příslušnými orgány a svá zařízení provozují tak, aby plnili přísné environmentální požadavky evropské legislativy. Pokud v této oblasti bude navrhována legislativní úprava, jsme připraveni konstruktivně přispět svými zkušenostmi k tomu, aby nové znění bylo lépe prakticky realizovatelné".

Zdroj: ČAOH

Doplňující informace:

  • Poplatky za ukládání odpadů na skládky, tj. i rizikovou složku poplatku, platí producenti odpadů a provozovatel skládky pouze tyto zaplacené poplatky odvádí na příslušné místo, tj. vybrané rizikové poplatky na účet SFŽP, základní složku na účet obce.
  • Nebezpečné odpady využívané na skládkách skupiny S-NO mají vždy charakter a vlastnosti vhodné pro technologické zabezpečení skládek nebezpečných odpadů (tato zařízení splňují přísné normy pro ukládání nebezpečných odpadů a jsou pro tuto činnost konstruovaná). Odpady využitelné na technologické zabezpeční skládek jsou taxativně povoleny v provozních řádech skládek schválených příslušným úřadem.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů