Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ostrava má první akreditovaný měřicí vůz

Ostrava má první akreditovaný měřicí vůz

Patří akciové společnosti VVUÚ, která jako jediná svého typu v tomto regionu získala akreditaci podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005, a to od Českého institutu pro akreditaci. "Akreditace zaručuje, že naměřené laboratorní výstupy jsou zcela relevantní a mají potřebnou vypovídající hodnotu pro jurisdikci," vysvětluje Ing. Libor Štroch, Ph.D., ředitel VVUÚ.

Měřením imisních koncentrací ve volném ovzduší představuje mobilní laboratoř schopnost nejen odhalit znečištění, ale z velké části rovněž identifikovat jeho původ, to znamená, jde-li o velký průmyslový zdroj, anebo malé lokální topeniště. "Stanice standardně měří koncentrace plynných i tuhých emisí, součástí je také plynný chromatograf. Zároveň je vybavena přístroji na měření meteorologických jevů, protože také na nich jsou rozptylové podmínky závislé," popisuje možnosti laboratoře technický garant projektu Jaromír Matějů z VVUÚ.

Mobilní laboratoř dokáže přesně měřit imise během celého dne, dále pak odebírat vzorky pro laboratorní rozbory, mapovat meteorologické parametry, a dokonce má zabudovaný i čítač dopravy. Jejích služeb by mohly využít hlavně obecní úřady, ale také průmyslové podniky. Současně svou činností pomohou nalézt odpověď na otázku, na kterou neodpovědí ani vědci, zda se na znečištění ovzduší podílí větší měrou průmysl, doprava, či lokální topeniště.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů