Čtvrtek, 28. března 2024

Do programu se mohou zapojit jen české firmy

Do programu se mohou zapojit jen české firmy

Jaroslav Hrubeš, náměstek ředitelky Státního fondu životního prostředí

Rozhovor

Kolik peněz nakonec bude k dispozici na dotace pro rekonstrukce či stavby úsporných rodinných domů, záleží na tom, za kolik se budou v Evropě prodávat emisní povolenky. Podle Jaroslava Hrubeše, náměstka Státního fondu životního prostředí, který má Novou zelenou úsporám na starost, by to mohlo být letos až 1,8 miliardy korun.

OTÁZKA: HN: Původně se hovořilo o tom, že na Zelenou úsporám bude letos 1,4 miliardy. Program, který odstartuje v srpnu, ale nabízí jen miliardu. Jak to?

Původní odhad vycházel z počtu emisních povolenek pro dražbu a jejich ceny přes pět eur. Cena šla ale od začátku roku dolů. Ministr životního prostředí proto dal už v únoru na vládě slib, že najde náhradní zdroje. Ty se našly v rezervách Státního fondu životního prostředí, to je jedna miliarda, která je nyní vyhrazena pro Novou zelenou úsporám. K této miliardě se budou postupně přidávat další peníze z aukcí povolenek, z kterých polovina má letos směřovat do Zelené úsporám. Odhad je, že bychom mohli mít letos k dispozici z aukcí dalších až 800 milionů korun.

OTÁZKA: HN: A bude to ještě letos?

Předpokládáme, že z výnosů z dražeb bude ještě letos vypsána další výzva, zřejmě někdy na podzim.

OTÁZKA: HN: Co příští rok?

To se těžko předpovídá, není jasné, jak se bude vyvíjet cena povolenek. Pracovně počítáme s tím, že v roce 2014 by z povolenek mohlo na Novou zelenou úsporám jít kolem 900 milionů.

OTÁZKA: HN: Evropský parlament teď schválil takzvaný backloading, dočasné stažení povolenek z aukcí. Jak to ovlivní Zelenou úsporám, která je financovaná právě z prodeje povolenek?

Trh již částečně s tímto schválením počítal, proto se cena v posledních dnech pohybuje mezi čtyřmi eury a čtyřmi a půl. Až začnou další jednání mezi Evropským parlamentem, Radou EU a Evropskou komisí o backloadingu, bude toto dalším impulzem pro trh. Množství dražených povolenek v letošním roce se to již nedotkne. Nicméně pro roky 2014 a 2015 je třeba počítat s možným propadem příjmů, z důvodu přechodného stažení části povolenek z aukcí.

OTÁZKA: HN: Dojde někdy i na dotace pro majitele činžovních domů?

Letos ani příští rok se vypisovat nebudou. Jestli, tak někdy potom. Státní fond rozvoje bydlení, který spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj, nabízí podporu na rekonstrukce bytových domů, velmi výhodné úvěry na podobná opatření jsou už i u komerčních bank.

OTÁZKA: HN: Kdo si chce požádat o dotaci, musí opět spolupracovat s některou z certifikovaných stavebních firem. Seznam, který je na webu, čítá pár set společností. Poroste jejich počet?

Seznam roste. My jsme obeslali všechny certifikované výrobce a stavební firmy z minulosti, kde jich bylo registrováno asi 15 tisíc, že chystáme nový, mírně upravený program, že jsou jiné podmínky, tak aby se zaregistrovali. Předpokládáme, že seznam zanedlouho bude obsahovat několik tisíc firem. Navíc v tom seznamu mohou být jen firmy, které jsou registrované v Česku. Je to podmínka programu - daně i práce pak zůstávají doma.

OTÁZKA: HN: Takže varianta, že bych si nakoupil zateplovací polystyren, na dům si ho namontoval sám a pak požádal o dotaci, opět nebude možná?

Pokud chcete dostat dotaci, tak to nejde a ani to nepůjde. Kohokoli z odborníků se zeptáte, tak vám řekne, že nejhorší je, když zateplovací plášť na dům špatně namontujete. A to se snadno stane, když to bude dělat neproškolená osoba třeba o víkendech. Pak by ale celý projekt ztrácel smysl, úspory energií by se nedostavovaly, dokonce by to mohlo dům poškodit.

Odhad je, že letos bychom mohli mít k dispozici z aukcí dalších až 800 milionů korun.
Jaroslav Hrubeš
náměstek ředitelky Státního fondu životního prostředí

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů