Úterý, 19. března 2024

Celníci a Česká inspekce životního prostředí společně zajistili 434 chráněných motýlů a brouků za bezmála milion korun

Celníci a Česká inspekce životního prostředí společně zajistili 434 chráněných motýlů a brouků za bezmála milion korun

Společná tisková zpráva Celní správy ČR a České inspekce životního prostředí

Celníci a Česká inspekce životního prostředí společně zajistili 434 chráněných motýlů a brouků za bezmála milion korun

V polovině června provedli celníci ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí závěrečnou část dlouhodobé společné akce, zaměřené na nelegální nakládání s ohroženými živočichy (úmluva CITES). Při domovní prohlídce u českého občana ve Slavkově u Brna kontroloři zajistili 434 chráněných motýlů a brouků v téměř milionové hodnotě, mnohé z nich muž nabízel i k prodeji.

Podle výsledků dosavadního šetření muž spolupracoval s organizovanou skupinou osob. Chráněné exempláře motýlů a brouků od roku 2008 osobně dovážel z Arménie, Řecka, Číny, Šalamounových ostrovů a Slovenska, nebo si je nechával posílat prostřednictvím poštovních zásilek; některé exempláře odchytával i na našem území. Obchodník a lovec v jedné osobě nerespektoval právní předpisy na ochranu ohrožených druhů, nebyl schopný prokázat jejich zákonný původ a nevlastnil ani výjimku k držení zvláště chráněných druhů.

Zajištěno bylo téměř dvě stě kusů 16-ti různých druhů motýlů a brouků, chráněných mezinárodní úmluvou CITES, z toho 81 exemplářů patří k druhům bezprostředně ohrožených vyhubením. Dalších 266 exemplářů byli motýli a brouci, patřící mezi 21 druhů chráněných v ČR; z toho 113 se řadí mezi kriticky ohrožené druhy.

Za trestný čin neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami muži hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Jiří Barták, tiskový mluvčí GŘC

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů