Čtvrtek, 18. dubna 2024

HK ČR prosazuje strop poplatků na OZE z roku 2012

HK ČR prosazuje strop poplatků na OZE z roku 2012

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) oceňuje zpracování novely zákona o podporovaných zdrojích energie, která se alespoň částečně snaží eliminovat dopad dřívějšího neuváženého politického a částečně i úřednického rozhodnutí.

"Celkovou situaci kolem obnovitelných zdrojů energie vnímáme jako jednu z hlavních brzd hospodářství státu, konkurenceschopnosti našeho podnikatelského sektoru a také koupěschopnosti spotřebitelského sektoru," říká viceprezident HK ČR Pavel Bartoš, který se účastnil jednání se zástupci předkladatele dané novely. Právě z výše uvedených důvodů uplatnila HK ČR k novele zákona o podporovaných zdrojích energie celou řadu zásadních připomínek.

HK ČR oceňuje snahu a shodu zúčastněných stran na nalezení urychleného řešení. Plně podporujeme nutnost zastropování výše příspěvku na OZE a také omezení instalace nových zdrojů.

"Podařilo se nám s ministerstvem nalézt kompromis u většiny předložených připomínek. Jediný rozpor zůstává u snížení finanční částky, která je vynakládaná na OZE, na úroveň 419,- Kč/MWh + DPH. Zde jsme nuceni trvat na našem stanovisku, že nemůžeme akceptovat výši příspěvku vyšší, než byla v roce 2012," uzavírá viceprezident Bartoš.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů