Čtvrtek, 28. března 2024

Valonsko startuje unikátní projekt větrné energie

Valonsko startuje unikátní projekt větrné energie

Dle zprávy federace belgického technologického průmyslu Agoria disponuje Belgie důležitým ekonomickým potenciálem v oblasti výroby větrné energie, zejména v technologii pobřežních větrných elektráren. Sektor zajišťuje 3 500 přímo vytvořených pracovních míst přepočtených na ekvivalenty zaměstnanců na plný pracovní úvazek, z toho se 40 % nachází v pobřežních větrných elektrárnách.

V rámci podpory valonského odvětví výroby větrné energie uvedla federace průmyslových a akademických subjektů v mechanickém inženýrinku MecaTech projekt POWER, který má podpořit spolehlivost sektoru, garantovat optimalizaci výroby, zajistit optimální údržbu a nabídnout vzdělávání vysoké úrovně potřebné pro obor.

Projekt POWER se tak zaměřuje jak na produkci, tak i na údržbu a vzdělávání. Možnosti vzdělávání ve formě bezplatných školení by se měly objevit ve valonských podnicích a školách do konce roku 2014. Centrum kompetence Technofutur Industrie v Gosselies nabízí také kurzy se zaměřením na údržbu parametrů na dálku a na monitorování. Podobný program nabízí i centrum kompetence v Li`ege.

Vzdělávání není jediným bodem projektu. POWER je založen na průmyslovém projektu vedeném podnikem Maintenance Partners Wallonie (MPW), který se specializuje na opravu, údržbu a inspekci rotujících strojů. Cílem je vytvořit nabídku služeb, které budou garantovat provozovatelům větrných parků stálou optimalizaci produkce elektřiny.

Projekt také zahrnuje vytvoření servisního centra Service Center Operation & Maintenance s týmy údržby v Belgii, Francii, Španělsku a Portugalsku. Vytvoření webové platformy, která bude spojena s větrnými parky, umožní zpracovávat a používat všechny dostupné informace a zároveň generovat technické zprávy, aktivovat alarmy a automaticky zpracovávat zakázky.

Platforma také sníží náklady na údržbu a pojištění. Jedná se totiž o systém typu Asset Management Tool, který zvládá daleko více než klasický systém údržby (CMS Condition Monitoring System), který je v současnosti na trhu dostupný.

Maintenance Partners Wallonie je také schopen nabídnout vertikálně integrovanou údržbu (od konceptu až po kompletní realizaci údržbářských prací v terénu), která by v jižní části Belgie zajistila nová pracovní místa.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Bruselu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů