Pátek, 29. března 2024

RozVerky Ekologického institutu Veronica

RozVerky Ekologického institutu Veronica

Svitla naděje pro ochranu zemědělské půdy

Minulý týden sněmovna schválila novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu (ZPF). Původní drastický senátní návrh na návrat poplatků k nefunkční úrovni roku 1992 byl upraven. Poplatky se snižují méně a široká definice průmyslových zón byla výrazně zúžena. Nicméně i tak je to stále návrh špatný. Naštěstí se do zákona dostaly i některé dobré věci - nové povinnosti v ochraně proti erozi a znečištění půdy zejména s ohledem na ukládání sedimentů z rybníků apod., zásadně zlepšit se má evidence, u vynětí nejcennější půdy musí být prokázána převaha veřejného zájmu atp. A ještě pozitivní perlička - odpuštění poplatků ze ZPF se nově vztahuje také na "přirozenou rekultivaci". Tedy to, co léta prosazují ekologické organizace - aby se např. všechny pozemky po těžbě kamene či uhlí za nesmírné náklady nerekultivovaly na nekvalitní zemědělskou či lesní půdu, ale část jich byla ponechána přirozené sukcesi.
Více informací naleznete zde.

Naše velké malé úspěchy doma i v zahraničí

Mezi loňské úspěchy Ekologického institutu Veronica patřilo získání ocenění "Climate Star" pro Hostětín, které je udě­lováno Klimatickou Aliancí nejúspěšnějším evropským obcím za vynikající projekty v oblasti ochrany klimatu. Evropská komise ocenila naši soutěž Zlínská CO2 liga jako nejlepší projekt v jedné z kategorií soutěži U4energy, která je zaměřená na úspěšné energetické projekty ve školách. V Brně jsme založili první skupinu komunitou podporovaného zemědělství "Podporujme svého sedláka". Počet námi certifikovaných přírodních zahrad přesáhl číslo 80. V internetové Ekomapě ww.ekomapa.org je již 2 000 záznamů. Přečtěte si naši výroční zprávu za rok 2012. Děkujeme za Vaši přízeň a podporu.
Více informací naleznete zde.

Chcete si v létě pořádně odpočinout? Přijeďte do Hostětína!

Projděte se magickou krajinou Bílých Karpat, vyrobte si bylinkové víno nebo zjistěte, jak využít plevele v kuchyni. Přijeďte si na sklonku léta odpočinout do ekopenzionu, ve kterém energii dodává slunce. Všechny dotazy Vám ochotně zodpoví Hana Machů na e-mailu hana.machu@veronica.cz či telefonu 572 630 670, 739 569 264.
Více informací naleznete zde.

Nabízíme zdarma uspořádání přednášky o domácí ekologii

Ekologický institut Veronica nabízí besedu o domácí ekologii zaměřenou na rodiče malých dětí či nastávající rodiče - zdarma i s knihou Desatero domácí ekologie pro všechny zúčastněné. Pokud máte či znáte nějakou rodičovskou skupinku či centrum, kam rodiče chodí, ozvěte se! Pozor, nabídka platí pouze pro Jihomoravský kraj! Přednáška může proběhnou kdykoliv v domluvený termín od teď do konce října. Kontakt: Kateřina Plesková - pleskacka@email.cz
Akce je podpořena projektem: "Environmentální poradenství jako nástroj individuálního dalšího vzdělávání. Aktivně, profesionálně, místně zakotveně", projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu Čes ké republiky.

Ekologická poradna: Jak odstranit plíseň ze stanu?

Chystáme se na dovolenou, po roce jsme vybalili stan a zjistili jsme, že je na něm plíseň. Jak ji odstranit?
Ideální by bylo stan vyvařit nebo ponořit jej na několik minut (cca 3 minuty) do vroucí vody, pokud však stan není z materiálu, který by takové teplotě odolal, doporučujeme zvážit následující možnosti: Ponoření postižené části stanu na nejméně 15 minut do vody o minimální teplotě 60 stupňů Celsia. I zde však je nutné zvážit, zda tuto teplotu materiál stanu zvládne.
Více informací naleznete zde.

Letní čtení s antikvariátem Zelený sysel

K letnímu lenošení ve stínu stromů patří dobrá kniha. Provětrali jsme náš antikvariát Zelený Sysel a vybrali pro Vás tyto knihy:
Za vábničkou severu Zchlaďte se v parném létě alespoň myšlenkově s cestovatelkou Ludmilou Uličnou na dobrodružných toulkách po krajinách Islandu, Anglie a Skotska. Cestujte časem do roku 1977 (70 Kč).
Jabloně na Valašsku Kuželky, Citronůvky, Malvazínky. Tušili byste, že se za těmito názvy skrývají dávno zapomenuté odrůdy jabloní valašského regionu? Průvodce "za hubičku" (30 Kč).
Global 200: Místa, která musíme zachránit Titul Global 200 je se svými velkoformátovými barevnými fotografiemi vysoké kvality bezesporu skvostem našeho antikvariátu. Experti z WWF Vás provedou úchvatnými přírodními poklady naší planety, které bychom měli uchovat příštím generacím (390 Kč).
Více informací naleznete zde.

Evropská noc pro netopýry - 7. 9.2013

Zveme vás na již 17. Evropskou noc pro netopýry, která se koná v sobotu, 7. září 2013 u Sloupsko-šošůvské jeskyně v krásném prostředí Moravského krasu. Akce je pořádána pro poznání a na podporu ochrany netopýrů nejen v České republice, ale i v celé Evropě. Začátek programu je v 17:00, na programu je prohlídka jeskyně, film o netopýrech, pozorování živých jedinců, k dispozici bude stánek s informačními materiály. Na místo se můžete dostat vlastním dopravním prostředkem (doporučujeme kolo) nebo veřejnou dopravou. Pro zájemce vypravujeme zvláštní autobus z Brna
Kontakt: RNDr. Mojmír Vlašín, e-mail: mojmir.vlasin@veronica.cz, tel.: 542 422 755, 602 404 285
Více informací naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů