Čtvrtek, 25. dubna 2024

ÚOHS začal posuzovat prodej společnosti AVE CZ

ÚOHS začal posuzovat prodej společnosti AVE CZ

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat prodej české společnosti AVE CZ odpadové hospodářství společnosti EP Industries, kterou ovládá podnikatel Daniel Křetínský. ÚOHS zahájil správní řízení. Dnes o tom zveřejnil informaci na svém webu.

Rakouská Energie AG prodává EP Industries odpadové firmy AVE v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajině a v Moldavsku. Hodnotu transakce firmy nezveřejnily. O AVE CZ se podle dřívějších informací médií ucházela také investiční skupina Penta a skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

ÚOHS posuzuje dopady celé transakce na český trh, a to na oblast komunálních služeb a odpadového hospodářství. O povolení spojení by měl rozhodnout do měsíce.

AVE CEE, která zahrnuje pobočky rakouského koncernu v zemích střední a východní Evropy, loni vykázala provozní zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) 28,24 milionu eur (725,2 milionu Kč) při tržbách 189,67 milionu eur.

Firma AVE CZ odpadové hospodářství patří rakouské společnosti AVE Energie AG Oberösterreich Umwelt, která má vedle Rakouska a dalších zmíněných zemí pobočku ještě v Itálii. AVE CZ provozuje například spalovnu nebezpečného odpadu v Kralupech nad Vltavou a osm skládek, mimo jiné v Čáslavi, Kralupech nad Vltavou a Benátkách nad Jizerou.

AVE CZ v tuzemsku obsluhuje zhruba 1,3 milionu obyvatel a 26.000 živnostníků a průmyslových klientů a zaměstnává více než 1300 lidí. Finanční rok, který skončil 30. září 2011, společnost uzavřela s historicky nejvyšším obratem; meziročně ho zvýšila téměř o čtvrtinu na 3,805 miliardy korun. Ve stejném období převzala a zpracovala 1,7 milionu tun odpadu.

EP Industries patří mezi přední průmyslová uskupení v ČR. Zahrnuje deset podniků působících v energetickém strojírenství, dopravní infrastruktuře a automobilovém průmyslu. Konsolidovaný provozní zisk (EBITDA) podniků z EP Industries za rok 2011 činil 1,6 miliardy korun při tržbách 9,6 miliardy Kč. Podniky EP Industries zaměstnávají zhruba 3000 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů