Čtvrtek, 25. dubna 2024

Byl to týden plný inspirace, hodnotí běloruští ekologové exkurzi v Česku

Byl to týden plný inspirace, hodnotí běloruští ekologové exkurzi v Česku

Práce Arniky nezačíná a nekončí s hranicemi České republiky. Před lety se lidé z českých neziskových organizací inspirovali u kolegů, kteří měli zkušenosti s ekologickými aktivitami na západ od našich hranic. Ti zase jezdili do České republiky, aby mohli předat zkušenosti, v závislosti na místních podmínkách, co nejlépe. Arnika však už má dost vlastní praxe z českých i zahraničních projektů, a její odborníci vědí, že toxické látky stále komplikují život v řadě postsovětských států. Jak mají správně odebírat vzorky z kontaminovaných míst a na co dbát, když obyvatele informují o nebezpečí pesticidů a dalších toxických látek, se v přední české ekologické organizaci naposledy učili kolegové z Běloruska.

Web běloruských kolegů z Centra pro ekologická řešení je na http://ecoidea.by/

Na zkušenou přijely Darja Chumakova a Olga Astapovich s kolegou Vladimirem Stepurkem z běloruského Centra pro ekologická řešení. Čekal na ně kurz metod odebírání vzorků potenciálně znečištěných materiálů (zejména půdy a vody) nebo prohlídka černouhelného dolu. Měli také možnost z radniční věže v Ostravě v přímém přenosu sledovat, jak nad severomoravskou metropolí vzniká dusivý smog. Zavítali i do ekocentra v Oucmanicích, prohlédli si "příběh s dobrým koncem" z Klatov-Lubů a pobavili se s lidmi z Arniky, jak probíhala kampaň Nehrajme si s PVC nebo jak organizace funguje "zevnitř". Ale prostor byl i pro neformální prohlídku Prahy nebo slavné Stodolní v Ostravě. Arnika totiž ve společném projektu Bělorusům pomáhá analýzou znečištěných míst a se zvyšováním povědomí o nebezpečných toxických látkách.

Podrobnosti o "příběhu s dobrým koncem" z Klatov-Lubů jsou na http://arnika.org/dekontaminace-byvaleho-skladu-pesticidu-v-klatovech-lubech-zacala

"Moc oceňuji, že jste nás nechali nahlédnout dovnitř organizace a předvedli, jak to vypadá, když plánujete aktivity, které mají zbavit například hračky pro malé děti nebezpečných látek," říká odbornice na ekologicky šetrné spotřebitelství Darja Chumakova. "Pro nás z Centra pro ekologická řešení bylo velmi přínosné, že jsme mohli vidět, jak do své iniciativy přední česká nevládka zapojila různé cílové skupiny a jakých výsledků se tak podařilo dosáhnout. Také děkuji kolegům Vendule Krčmářové a Kamilu Repešovi, že nám pomohli s plánováním aktivit určených pro Bělorusko," dodává Chumakova.

Více o kampani "Nehrajme si s PVC" je na http://arnika.org/pvc

"Já jsem velmi ocenil hlavně prohlídku nejen centrální pražské, ale hlavně regionálních poboček Arniky. Vendula a Jan nám perfektně zorganizovali semináře a při prohlídce města odpověděli na všechny otázky," svěřuje se mluvčí partnerské organizace Olga Astapovich. "Uvažujeme, že by v naší organizaci mohly podobné místní pobočky vzniknout a to, jak fungují a jsou začleněny v Arnice, je dobrou inspirací. Zajímavý byl i workshop, jak správně odebírat vzorky, a nezapomenutelní pro mě byla prohlídka dolu, protože to nikde v Bělorusku vidět nemůžeme," shrnuje nejsilnější zážitky Astapovich.

"Pro mě byla rozhodně nejintenzivnější prohlídka míst na Plzeňsku. Navštívili jsme bývalý sklad pesticidů v Klatovech-Lubech, který se po značném úsilí podařilo vyčistit. To je pro nás velmi inspirativní příklad," konstatuje Vladimir Stepurko, který koordinuje společný projekt Arniky a Centra pro ekologická řešení z Běloruska. "Velmi zajímavé bylo setkání a rozhovory s místními lidmi, ale i návštěva hradů. Chci také ocenit společné strategické plánování, protože u nás zrovna zavádíme nějaké novinky a nápady a metody, které jsme v Česku pochytila, nám moc pomůžou," nezapomněl opomenout Stepurko.

Zajímavé bylo pro Bělorusy také setkání s lidmi z ostravské organizace Vzduch, která je inspirovala k vytvoření aplikace o aktuálních imisních podmínkách. Byla by to už druhá mobilní aplikace pro chytré telefony, které Centrum vytvoří. Před nedávnem totiž rozjeli jakousi obdobu v Česku známé Zelené mapy: http://arnika.org/zelenou-mapu-uz-ma-i-minsk-s-tvorbou-pomohla-arnika

"Informace, které naši hosté v Arnice načerpali, inspirovaly jednu z účastnic k napsání článku o tom, jak jsou akce o ochraně přírody pro veřejnost důležité. I tak poklidné happeningy, jako děláme my, by v Bělorusku mohly být problém," svěřuje se vedoucí děčínské pobočky Arniky Kamil Repeš, který také jeden den strávil se zahraničními kolegy. "Stejně tak je prý inspirovalo i neformální vzdělávání, ve kterém se zkusí zaměřit na nové cílové skupiny. Zajímavé by prý poznatky mohly být třeba pro maminky s malými dětmi," uzavírá Repeš.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů