Čtvrtek, 28. března 2024

Aktivní dům postupuje do finále soutěže

Energeticky aktivní dům v plzeňském Bolevci se stal finalistou soutěže E.ON Energy Globe Award ČR 2013. V ročním součtu vyrobí zhruba o padesát procent energie více, než sám spotřebuje...

Aktivní dům postupuje do finále soutěže

"Ekologie je základní myšlenkou podnikání, s nímž jsem začal před deseti lety." říká majitel developerské společnosti JRD Jan Řežáb a dodává: "Moje zkušenosti ukazují, že kvalita bydlení může jít ruku v ruce s minimalizací dopadů na životní prostředí a že je to stále sílící trend. V případě energeticky aktivního domu, který jsem nechal postavit pro svou maminku, byly mé cíle z technického a environmentálního pohledu náročné. Mělo jít o energeticky pasivní standard, dřevostavbu s pozitivní bilancí oxidu uhličitého, pozitivní bilancí vyrobené energie na úkor energie spotřebované a o maximální šetrnost k životnímu prostředí."

Všechny tyto cíle se podařilo naplnit. Dům dokáže v roční bilanci vyrobit více energie, než je pro provoz potřeba. Zároveň se podařilo snížit zátěž pro životní prostředí i v průběhu realizace stavby - například využitím většiny materiálu z demolice předchozího objektu či nulovou bilancí zemin. Bohatě tedy splňuje požadavky pro energeticky pasivní domy podle normy TNI 730329.

OBNOVITELNÉ NEBO RECYKLOVANÉ MATERIÁLY

Koncepce stavby vychází ze systému energeticky pasivních domů společnosti Atrea. Základ zde tvoří přírodní, obnovitelné nebo recyklované materiály. Jako nosná konstrukce byl zvolen dřevěný skelet, pro vnější plášť dřevovláknité desky s provětrávanou fasádou z modřínu. Jako tepelná izolace byla použita foukaná celulóza.

SYSTÉM VĚTRÁNÍ, VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ

Komfortní a zdravé bydlení zajišťuje ucelený systém větrání, vytápění, chlazení a přípravy teplé užitkové vody. Použito je teplovzdušné vytápění s rekuperací, tepelná čerpadla se zemním kolektorem umístěným dva metry pod úrovní terénu, krb s výměníkem a jímky, které pro zavlažování zachycují dešťovou vodu i vodu z čističky odpadních vod.

Dům spotřebuje za rok zhruba 6000 kWh, zatímco průměrná roční produkce na něm umístěných fotovoltaických článků je 9000 kWh. Vyrobí tedy o polovinu více elektrické energie než sám spotřebuje. Zpětně ji dodává do sítě a dál tak minimalizuje náklady na svůj provoz.

O SOUTĚŽI

E.ON Energy Globe Award ČR je jedno z nejuznávanějších ocenění v oblasti životního prostředí v České republice. Odborná porota hodnotí všechny přihlášené projekty, v každé kategorii nominuje vždy tři z nich. Do slavnostního vyhlášení rozhodne také o vítězích v jednotlivé kategorii a celkového vítěze pak zvolí diváci. Vítězný projekt postoupí mezi nominované projekty mezinárodní soutěže Energy Globe World Award, která představuje nejvýznamnější světové ocenění v oblasti ochrany životního prostředí.

V tomto roce se do soutěže přihlásilo 217 projektů, mezi nimiž byla například první energeticky soběstačná obec v ČR, dům vyrábějící více energie, než sám spotřebuje, nebo solární deštník, který chrání před sluncem a dobije mobil.

Kategorie Firma

> Optimalizace energetických a materiálových toků mezi BPS a zemědělskou prvovýrobou/Renergie s.r.o. (Suchohrdly u Miroslavli)

> Snížení energetické náročnosti Hotelu a vinařství Galant/Ing. Jiří Marian (Mikulov)

> Vozový park na CNG/ČSAD Česká Lípa, a.s. (Praha)

Kategorie Obec

> ESO Kněžice - První energeticky nezávislá obec Kněžice ve výrobě tepla a elektrické energie/Obec Kněžice

> Snížení energetické náročnosti ZŠ Dolní Újezd/Obec Dolní Újezd

> Záchrana gotického hradu Soběslav/Město Soběslav

Kategorie Mládež

> Energis 24/Mgr. Radovan Šejvl (Bučovice)

> Šetřílkovi aneb Hravě šetřím svou kapsu i přírodu/CEMC (Praha)

> Výskyt oxidu uhličitého ve škole/ Střední škola obchodu a služeb Jihlava

Kategorie Kutil

> Energeticky aktivní dům Plzeň - Bolevec/Ing. Jan Řežáb

> Solární slunečník/Jiří Pešek (Praha)

> Vlastní dům architekta s ateliérem/ Ing. arch. Martina Příkazská (Brno)

Letošní novinkou je také možnost hlasovat o nejlepší z dvanácti nominovaných projektů přes SMS či internet na www.energyglobe.cz. Hlas je možné odevzdat jednomu z projektů do konce září.

AUTOR: Marcela Kukaňová

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů