Sobota, 20. dubna 2024

Zateplování obvodových plášťů

V současnosti usilujeme o maximální úspory energií a snažíme se tedy stavět domy nenáročné na spotřebu energie na vytápění i šetrné k životnímu prostředí.

Zateplování obvodových plášťů

Pomalu směřujeme k budovám s téměř nulovou spotřebou energie. Bez použití účinných tepelných izolantů si dnes obvodové pláště nedovedeme představit.

Aby architekti a projektanti dosáhli nevšedního vzhledu stavebního díla a zároveň zajistili nízkou spotřebu tepla na vytápění, kombinují na fasádách vnější tepelně izolační kompozitní systémy s provětrávanými tepelně izolačními systémy se silnými vrstvami izolantů a také s kvalitními výplněmi otvorů. Na rekonstrukcích i novostavbách obvodových plášťů bytových, občanských i průmyslových objektů se používají vnější tepelně izolační kompozitní systémy s národní nebo evropskou certifikací, ověřené akreditovanými nezávislými zkušebními laboratořemi.

POUŽÍVÁNÍ IZOLANTŮ

Vzhledem k požadavkům nových norem na tepelnou ochranu budov se dnes v kontaktních tepelně izolačních systémech uplatňují výrazně vyšší tloušťky izolačních desek z pěnového polystyrenu nebo minerální vlny než v devadesátých letech, kdy se tepelně izolační systémy začaly aplikovat. Dříve se například na zateplení obvodového pláště panelového domu používaly systémy s izolačními deskami z pěnového polystyrenu nebo minerální vlny tloušťky mezi 6 a 8 cm. Nyní se na panelové domy aplikují systémy s izolantem v tloušťkách mezi 12 a 15 cm. U zateplování obvodových plášťů nízkoenergetických a pasivních staveb se setkáváme s tloušťkou izolačních desek i více než 30 cm. Používají se i nové typy izolantů, které mají lepší tepelně izolační vlastnosti díky nižší hodnotě součinitele tepelné vodivosti lambdad. Jsou to např. izolační desky z šedého polystyrenu, které mají ve srovnání s nejčastěji používanými izolačními deskami z bílého polystyrenu o 20 % nižší součinitel tepelné vodivosti lambdad a tím 20 % lepší tepelně izolační vlastnosti. Podobně je tomu i u nových izolačních desek z minerální vlny s tzv. šikmou orientací vláken, sendvičových izolačních desek twinner, které v sobě spojují izolační jádro z šedého polystyrenu a krycí vrstvu z desky z minerální vlny tloušťky 30 mm, nebo izolačních desek z fenolické pěny.

APLIKACE HMOŽDINEK

Pro upevnění systémů s velkou tloušťkou izolačních desek se používají talířové hmoždinky s ocelovým trnem, nejčastěji šroubovací. Podle směrnice ETAG 004 jde o kotvený zateplovací systém s doplňkovou lepicí hmotou. Lepicí hmota přenáší vlastní hmotnost systému, hmoždinky přenáší sání větru. V silné izolační desce ale působí jako bodové tepelné mosty a v kombinaci s hlubokým zapuštěním talířků do izolační desky (vršek talířku má být v rovině s povrchem izolantu) způsobují vykreslování hmoždinek na fasádě v zimním období.

Proto se doporučuje použít zapuštěnou montáž hmoždinek se zakrytím jejich talířků víčky z izolantu. Izolační víčka výrazně snižují bodové tepelné mosty, zajišťují konstantní tloušťku základní vrstvy v celé ploše fasády a tím také omezují vykreslování hmoždinek.

PRODUKTY ZNAČKY WEBER

Základní vrstva tepelně izolačních systémů se běžně provádí cementovou lepicí a stěrkovou hmotou vyztuženou skleněnou síťovinou. Na spodní části staveb se doporučuje použít tepelně izolační systém weber.therm flex, který má základní vrstvu z disperzní stěrkové hmoty se zesíleným vyztužením zdvojenou skleněnou síťovinou. Má vyšší třídu mechanické odolnosti proti rázu tvrdým tělesem.

Jako povrchová úprava zateplovacích systémů se nejčastěji uplatní tenkovrstvé pastovité omítky. Jejich výhodou je nízká hmotnost, jednoduchá aplikace a široká barevná škála. Vlivem kondenzace vlhkosti na jejich povrchu ale vzniká živná půda pro růst mikroorganizmů, řas a následně plísní. Proto je výhodné použít vysoce odolnou omítku weber.pas topdry, která je proti růstu mikroorganizmů přirozeně chráněna svým suchým povrchem. Neobsahuje biocidní přísady a je proto šetrná k životnímu prostředí. Alternativně lze též aplikovat omítku weber.pas extraclean se samočisticím efektem a vysokou odolností proti mikroorganizmům. Tato omítka spojuje výhody silikonové i silikátové omítky.

VÝBĚR Z PALETY OMÍTEK

V posledních několika letech projektanti a architekti projevují zájem nejen o širokou barevnou paletu tenkovrstvých omítek, ale i o povrch, který by připomínal například tradiční škrábanou omítku se šupinkami slídy břizolit, režné cihelné či kamenné zdivo nebo texturu dřeva.

Divize Weber řeší fasádu s tradiční škrábanou omítkou tepelně izolačním systémem se škrábanou silnovrstvou omítkou weber.top obsahující šupinky slídy nebo nastříkáním lesklých zrn weber.fliter do rozetřené tenkovrstvé omítky weber.pas, které podobným způsobem jako šupinky slídy vytvářejí na fasádě lesklé plošky.

Povrch s imitací cihelného nebo kamenného zdiva z pískovce nebo žuly lze vytvořit omítkami weber.pas silikon brick, weber.pas sandstone nebo weber.pas granit s podkladním nátěrem weber.pas podklad uni brick za použití papírové šablony ve tvaru zdiva z cihel nebo kamene. Pro vytvoření textury dřeva na fasádě je určena jemná omítka weber.pas silikon wood v kombinaci s lazurovacím nátěrem weber.ton lazur.


Ing. Tomáš Pošta
divize Weber, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů