zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Maso ze zkumavky zatím nemá říz

08.08.2013
GMO
Maso ze zkumavky zatím nemá říz

Vědci v Londýně poprvé představili burger z umělého masa. Nová technologie by měla uspokojit nárůst spotřeby masa ve světě.

Nechutná to špatně, ale něco tomu ještě chybí. Takový byl závěr dvou food kritiků. Nebylo by na tom nic zvláštního, kdyby se degustace netýkala burgeru, který byl celý vyroben v laboratoři z kravských kmenových buněk.

"Má to docela výraznou chuť. Je blízká masu, ale není to tak šťavnaté," ohodnotila výrobek Rakušanka Hanni Rützlerová. I Američan Josh Schonwald postrádal šťávu, ale maso ze zkumavky hodnotil pozitivně. Profesor Mark Post z Maastrichtské univerzity, který neobyčejný pokrm vytvořil, v tom nevidí problém. Při pěstování není problém přidat i tukové buňky.

Burgery totiž byly doslova vypěstovány v Petriho miskách tohoto cévního biologa. Mark Post vzal kmenové buňky ze svalu zabité krávy, v laboratoři jim dodal výživné látky a chemikálie podporující růst. O tři týdny později měl více než tři miliony kmenových buněk, které se propojily do malých protosvalů, dlouhých asi jeden centimetr a silných pár milimetrů. To byl důvod pro burger, steak se tímto způsobem vyrobit nedá.

Podle Marka Posta nabídne tento výzkum, který stál 215 tisíc liber a byl financován spoluzakladatelem Googlu Sergejem Brinem, řešení rostoucí poptávky po masu. "Dnes spotřebováváme 70 procent naší zemědělské kapacity, abychom chovali zvířata na maso. Potřebujeme alternativu. V opačném případě se maso stane luxusním zbožím a jen málokdo si ho bude moct dovolit," řekl Post nedělníku Independent on Sunday.

Studie agentury Spojených národů FAO odhaduje, že v roce 2050 bude ve světě zkonzumováno dvakrát více masa než v současnosti. Vyvoláno to bude především požadavky rostoucí střední třídy v Číně a dalších rozvojových zemích.

"Zvířata jsou velmi neefektivní při přeměňování rostlinných proteinů na živočišné," vysvětluje profesor Post. Výroba kila masa si žádá 4-10 kilogramů rostlinného krmiva, paliva potřebného pro pěstování, hnojiva a podobně. Naopak výroba kilogramu syntetického masa si bude žádat dva kilogramy umělé výživy.

"Živočišná výroba se také podílí na emisích skleníkových plynů. Chovaná zvířata vytváří 39 procent metanu a čtyřicet procent oxidu dusného," poukazuje na ekologický aspekt Mark Post. Sníží se také potřeba využívání zemědělské půdy a ušetří se voda.

Je potřeba vyřešit celou řadu technických problémů. Normální maso má v sobě celou řadu různých buněk, nejen ty svalové, které používají výzkumníci v Maastrichtu. Ty jsou ke všemu ještě bílé, takže před degustací bylo maso obarveno přírodní látkou. "Pokud to nebude vypadat jako normální maso, tak se to nikdy nestane opravdovou alternativou," řekla stanici BBC spolupracovnice profesora Posta Helen Breewoodová. Ta je přitom sama vegetariánka, ale umělé maso ji neodrazuje.

Novou technologii přivítali ochránci zvířat ze známé organizace PETA. "Pokud to bude znamenat, že méně zvířat bude vražděno kvůli potravě, tak to podporujeme. Maso ze zkumavky odstraní náklaďáky s krávami a kuřaty, průmyslové farmaření a potraviny budou bezpečnější," stojí v prohlášení PETA.

Podle vědců byla včerejší degustace ukázkou životnosti technologie, na regálech supermarketů se maso může objevit za pět až deset let.

99 %

O tolik méně půdy potřebuje výroba syntetického masa oproti tradiční živočišné výrobě.

82-96 %

O tolik méně vody se spotřebuje při syntetické výrobě masa oproti tradiční živočišné výrobě.

78-95 %

O tolik méně skleníkových plynů se vyprodukuje při syntetické výrobě než při tradiční živočišné výrobě.

AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj: HN

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
18
11. 2019
18.11.2019 - Seminář, školení
Praha, Hotel Olympik
INISOFT s.r.o.
19
11. 2019
19.11.2019 - Seminář, školení
Praha, ČVUT
19
11. 2019
19.11.2019 - Konference
Praha
INISOFT s.r.o.
20
11. 2019
20.11.2019 - Seminář, školení
Brno, ApS Brno s.r.o.
21
11. 2019
21.11.2019 - Seminář, školení
Hotel TRIM Pardubice
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí